Jane Jacobs, nog even relevant als voorheen

Een alternatieve vorm voor het debat over stedelijkheid: een tweespraak over iconen, modernisme en economische ontwikkeling.

α: Goeiemorgen, zo ken ik je weer: met de voeten op tafel een magazine aan het lezen. Moet jij niet werken?
β: Werken? Ik ben wel een vakblad voor ruimtelijk planners aan het lezen, als dat niet werken is. Kijk, ik las net de ‘ken uw klassiekers’ over Jane Jacobs (Ruimte, 2015).
α: Ik neem mijn woorden onmiddellijk terug, we kunnen het niet genoeg over Jane Jacobs hebben. Wat mij betreft de belangrijkste stem in de planning van de afgelopen eeuw, en ook vandaag de dag nog steeds relevant.
β: Ze heeft inderdaad veel planners, maar ook heel wat anderen, geïnspireerd. Al is het moeilijk om de invloed van één persoon op de wereld te meten. Je belandt dan vlug in discussies over de vraag ‘wat als Jane Jacobs nooit geboren was?’. En al zijn er ernstige voorbeelden van counterfactual geschiedschrijving gepubliceerd, ik heb niet de pretentie om te beweren dat ik weet hoe een
wereld zonder Jane Jacobs er zou hebben uitgezien.

Leeshier het hele artikel