Redactioneel – Op de helft van de honderd

“Geel is niet geel maar stralend goud!” schreef de ene helft van ons vormgeversduo me, toen ik in mijn onnozelheid voorzichtig informeerde waarom het omslag van dit feestelijke jubileumnummer geel was. “Want”, zo vervolgde ze, “50 jaar is gewoon een superjubileum voor een blad!” En zo is het natuurlijk maar net.

We vieren onze vijftigste verjaardag met dit dubbeldikke nummer, waarin oude rotten reflecteren op de veranderingen in het vakgebied van de afgelopen halve eeuw, maar ook juist nieuwe gezichten schrijven over urgente thema’s zoals bijvoorbeeld de ongelijke sociale verdeling van milieulasten. En speciaal voor dit feestnummer vertellen vier redacteuren in de eenmalige rubriek “Op pad” over plekken die voor hen als geograaf belangrijk zijn.

Een blad wordt gemaakt door mensen, dus dit is ook de gelegenheid bij uitstek om de redacteuren van vroeger en nu, en natuurlijk ook de auteurs, in het zonnetje te zetten. De Rooilijn wordt gemaakt door een unieke combinatie mensen uit de werelden van de wetenschap, het beleid en het bedrijfsleven, die het keer op keer weer mogelijk maken dat het blad verschijnt.

Of we iets willen hebben voor onze verjaardag? Nou, nu u het toch vraagt: een klein cadeautje in de vorm van wat meer lezers en wat meer geld zouden we niet weigeren, nee, zoals vrijwel ieder tijdschrift in deze tijden. We zijn best een beetje trots op de Rooilijn, en daarom zouden we het fijn vinden wanneer nog meer mensen het blad zouden lezen. Meer abonnees zou ons ook wat meer financiële armslag geven, wat ook niet onwelkom zou zijn.

Kent u dus iemand waarvan u denkt “Die zou eigenlijk de Rooilijn moeten lezen”, schroom dan niet, en maak diegene dan vooral attent op ons blad. Bent u iemand waarvan u denkt: “Die zou eigenlijk de Rooilijn moeten steunen”, schroom dan niet, en lever een kleine bijdrage in de vorm van een gift.

Wat mij betreft zijn we trouwens pas halverwege. Vijftig is nog niets, op naar de honderd!

Carla Huisman
Eindredacteur Rooilijn (c.j.huisman@rug.nl)