Redactioneel – Papier

Melika Levelt – In dit nummer staat het handelen centraal. De vraag naar het hoe. Hoe verduurzamen we de energievoorziening van wijken? Hoe verminderen we de verkeersdruk van bouwlogistiek? Hoe vermijden we valkuilen bij living labs? Hoe verlichten we de druk van toerisme op de leefomgeving? Hoe komen we tot inzicht in mogelijke toekomsten om de juiste beleidsbeslissingen te nemen? De auteurs in dit nummer voerden allemaal projecten uit voor het VerDuS onderzoeksprogramma. Ze hebben niet alleen gereflecteerd. Ze zochten ook oplossingen, zodat opgedane kennis geen papierwerk voor de la wordt, maar een startpunt voor handelen.

 

Tot handelen overgaan doet Rooilijn nu ook. Als redactie reflecteerden we de afgelopen jaren op onze doelstelling en hoe die te bereiken. Rooilijn wil op een ona ankelijke en toegankelijke manier kennis van wetenschap en praktijk in de ruimtelijke ordening verspreiden en debat stimuleren. Een beperkt abonneebestand en papieren blad dat maar enkele keren per jaar uitkomt, niet online doorzoekbaar is en pas na een jaar vrijelijk toegankelijk, zijn daar niet de juiste ingrediënten voor. Toen we ons dat realiseerden, vroegen we ons af hoe Rooilijn eruit ziet als we sneller dan nu, open access en met een breder publiek, onze peer reviewed artikelen delen. Het antwoord op die vraag is Rooilijn als volledig open en toegankelijk digitaal platform. Een overgang dus van papier naar digitaal.

 

Met deze overgang nemen we afscheid van een aantal vertrouwde krachten in Rooilijn. O. Naptha legt zijn pen neer. Sinds 1989 verschenen zo’n 225 columns van zijn hand. Een ongeloofijke hoeveelheid scherpe observaties en grappige anekdotes die tot nadenken stemmen en waarvoor Rooilijn hem zeer erkentelijk is! Ook van onze vormgevers nemen we afscheid. Dankzij hen zag het blad er fantastisch uit. Gelukkig kunnen we uitkijken naar 1 september. Dan is onze nieuwe site vindbaar via het vertrouwde adres www.rooilijn.nl. Maandelijkse nieuwsbrieven – schrijf u nu alvast in op onze site – houden u op de hoogte van de nieuwste artikelen. We hopen Rooilijn samen met uw inbreng verder uit te bouwen tot hét verbindende platform voor kennisuitwisseling en debat in de ruimtelijke ordening.

 

Melika Levelt
Hoofdredacteur (m.levelt@hva.nl)