Rooilijn Kenniskring #4: Zuidas tussen mondiaal en lokaal

 

Presentaties en debat over de toekomst van Zuidas

Woensdag 15 oktober @ Pakhuis de Zwijger

 

Al ruim 15 jaar wordt aan de zuidrand van de stad gewerkt aan een complexe ruimtelijke opgave: een nieuw stuk gemengde stad, rondom een zich ontwikkelend mobiliteitsknooppunt. Zuidas is een gebied vol ambities waar kantoren, woningen, voorzieningen, openbare ruimtes en grote infrastructuur dicht tegen elkaar zitten. Het gebied is enerzijds de meest mondiale plek van de stad vol internationale bedrijven en expats. Anderzijds ambieert het ook ‘gewoon’ een stukje Amsterdam (in ontwikkeling) te zijn: met een druk station waar straks de Noord/Zuidlijn aanlandt, winkels, horeca, woningen, scholen, sportclubs, een park, een universiteit en een ziekenhuis.

 

Tijdens deze Rooilijn Kenniskring worden beide aspecten van deze gebiedsontwikkeling en hun spanning bediscussieerd: Welke kansen spelen er rondom tijdelijk gebruik en evenementen om de levendigheid in het gebied te vergroten? Hoe kan Zuidas aansluiten bij ontwikkelingen in de samenleving en een gebied voor de Amsterdammer worden? Welke dilemma’s spelen hier op het duurste stukje grond van de stad?

 

Daarnaast kijken we met een mondiale invalshoek naar hetzelfde stukje stad: hoe kunnen Zuidas en Schiphol elkaar economisch en ruimtelijk versterken? Welke kansen en bedreigingen spelen hier in de post-crisis periode?

 

Vormen deze lokale en mondiale uitdagingen een gelukkig huwelijk of zitten ze elkaar in de weg?

 

Met o.a. Klaas de Boer (directeur Dienst Zuidas), Eline Hoogendijk (Dienst Zuidas), Maurits Schaafsma (Airport Strategy and Development, Schiphol Group), Stan Majoor (Universitair docent Planologie, UvA & hoofdredacteur Rooilijn), Pauline Bottema-Sanders (Amsterdam RAI), Eefje Voogd (Eefje Voogd Makelaardij) en Ron Voskuilen (directeur stadsontwikkeling, gemeente Rotterdam).

 

Moderator Kisten van den Hul

 

Voor meer informatie klik hier!