Rooilijn
Rooilijn is een open en toegankelijk digitaal platform voor kennisuitwisseling en debat over de ruimtelijke ordening en de gebouwde omgeving. In deze nieuwsbrief ontvangt u de laatste bijdragen. Met dit keer heel wat interessante publicaties en twee columns over het autoverkeer in onze stad.

RECENSIES & SIGNALEMENTEN

Verantwoordelijk voor de toekomst; op zoek naar een planologie van de lange termijn

De ruimtelijke inrichting van ons land wordt op dit moment geconfronteerd met diverse crises: klimaat, biodiversiteit, wonen en sociale ongelijkheid. Ironisch genoeg reageren we daarop met kortetermijnantwoorden. Terwijl we juist precies het tegenovergestelde nodig hebben: een langetermijnperspectief. Hoe zorgen we voor een planologie die zich meer richt op het langetermijnperspectief en het voorstellingsvermogen? Peter Pelzer van de Universiteit Utrecht zoekt antwoorden op deze vraag in dit prettig leesbare essay …

Meer lezen
Verantwoordelijk voor de toekomst; op zoek naar een planologie van de lange termijn

Groeikernen en woonmilieus

De woningbouw en architectuur uit de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft veel kritiek gehad. Zowel het uiterlijk als de verschijningsvorm en het sociale aspect kregen stevige commentaren. De vraag is of dit - door alle maatschappelijke veranderingen - terecht is. In dit boek een overzicht van deze overgangsperiode: van strakke wederopbouwwijken naar bloemkoolwijken …

Meer lezen
Groeikernen en woonmilieus

Participate! Portraits of cities and citizens in action

In het boek Participate! worden participatietrajecten besproken bij de stadsontwikkeling in zes Europese steden. De auteurs proberen om aan de hand van de Eigenlogik, een concept van de Duitse socioloog Martina Löw, uit te leggen waarom de ene stad mondigere burgers voortbrengt en overheden die sneller bereid zijn met hen om tafel te gaan, dan de andere. Jutta Hinterleitner las het boek en schreef een recensie.

Meer lezen
Participate! Portraits of cities and citizens in action

Catalogue of Nature-Based Solutions for Urban Resilience

In het verleden is vaak gekozen voor zware infrastructuur om de stedelijke omgeving te beschermen tegen natuurlijke gevaren. Deze aanpak biedt echter niet langer adequate bescherming. Nature-Based Solutions kunnen hier een oplossing voor zijn. Dat zijn op natuur gebaseerde of geïnspireerde ruimtelijke duurzaamheidsmaatregelen. Ondanks de wereldwijd groeiende vraag hebben planners en politici nog beperkte kennis over wanneer en hoe deze werkwijze toe te passen. Felixx Landschapsarchitecten ontwikkelde daarom een handzame catalogus.

Meer lezen
Catalogue of Nature-Based Solutions for Urban Resilience

Podcast: Onder Planologen

"Waar denk je aan als je het woord planologie hoort?" Met die vraag begint iedere aflevering van de informatieve podcast 'Onder Planologen'. Een podcast voor en door planologen. Peter Pelzer (Universiteit Utrecht) en Jannes Willems (Universiteit van Amsterdam) bespreken iedere aflevering met twee gasten een planconcept uit de geschiedenis van de Nederlandse ruimtelijke ordening. …

Meer lezen
Podcast: Onder Planologen

COLUMNS

Ode aan de auto (in de stad)

De voetganger of fietser centraal? Hans de Geus kan juist enorm genieten van de auto in de stad. "De stad als eindeloze steriele peuterspeelzaal – wat valt daar nog te halen?" …

Meer lezen
Ode aan de auto (in de stad)

Nieuwe wijken? Vergeet de buurtlogistiek niet!

Het bestelverkeer in onze straten is sterk gegroeid de laatste jaren. Bestelauto's staan op de weg of in de weg. Straten worden onveilig. Wat kan je daar aan doen? Walther Ploos van Amstel heeft naar aanleiding van inspirerende voorbeelden uit Utrecht wel wat ideeën. …

Meer lezen
Nieuwe wijken? Vergeet de buurtlogistiek niet!
twitter linkedin 

DEEL JE KENNIS!

Rooilijn is er voor en door professionals uit de vakwereld. Rooilijn nodigt onderzoekers, adviseurs, beleidsmakers, strategen, wetenschappers en studenten van harte uit om een artikel te schrijven!
Wil je een relevant onderzoek aan een breder publiek presenteren? Of heb je een interessante analyse van een praktijkprobleem? Neem dan contact met ons op!