Rooilijn
Rooilijn is een open en toegankelijk digitaal platform voor kennisuitwisseling en debat over de ruimtelijke ordening en de gebouwde omgeving. In deze nieuwsbrief ontvangt u de laatste bijdragen.

ARTIKELEN

De politiek van objecten in participatie

Wat is de rol van objecten zoals kaarten en maquettes in plan- en participatieprocessen? Marleen Buizer en Tamara Metze (beide Wageningen University & Research) onderzochten deze vraag aan de hand van voorbeeldobjecten die gebruikt worden in de participatieprocessen voor verdichtingsgebieden in de stadsranden van Amsterdam. Meer lezen
De politiek van objecten in participatie

Waar kunnen koopstarters nog slagen?

Lianne Hans en Marion Plegt, beiden onderzoeker bij Kadaster, nemen de woningmarkt onder de loep. Welke huishoudens worden het hardst geraakt door de prijsstijgingen? Met behulp van gegevens uit het Kadaster en van het Nibud gaan zij op zoek naar ruimtelijke patronen. Meer lezen
Waar kunnen koopstarters nog slagen?

RECENSIES & SIGNALEMENTEN

Met voorbedachten rade: De sluipmoord op de open ruimte


Hoe is het planningssysteem zoals Vlaanderen het nu kent ontstaan? Het boek ‘Met Voorbedachte rade: de sluipmoord op de openbare ruimte’ van Peter Renard, Tom Coppens en Guy Vloebergh geeft een overzicht van ontwikkelingen in de afgelopen decennia die tot vele opmerkelijke planningsstructuren hebben geleid. Clemens de Olde (Provincie Antwerpen) beoordeelt het boek als ‘deprimerend met een sprankje hoop’, lees hier meer om er achter te komen waarom.
Met voorbedachten rade: De sluipmoord op de open ruimte

Omstreden plannen, onderschatte burgers.
De stad verdichten met bewoners

Frans Soeterbroek, alias de Ruimtemaker, buigt zich over de rol van bewoners in de Nederlands ruimtelijke ordening in zijn essay ‘Omstreden plannen, onderschatte burgers’. Waardoor blijft de invloed van de burgers nog beperkt? En welke alternatieve aanpakken bestaan er? Lees op Rooilijn de recensie geschreven door Reinout Kleinhans (PhD). “Het essay is een ‘feest’ van herkenning voor eenieder die al wat langer meeloopt in de werelden van de ruimtelijke planvorming, gebiedsontwikkeling en bewonersparticipatie.” Meer lezen
Omstreden plannen, onderschatte burgers. De stad verdichten met bewoners

The Green City and Social Injustice:
21 Tales from North America and Europe

Wie wordt er niet blij van meer groen in de stad? Groen is goed voor de gezondheid, leefbaarheid, biodiversiteit en kan dienen als wateropslag. Het boek "The Green City an Social Injustice: 21 tales from North America and Europe' van Isabelle Anguelovski en James Connolly biedt een bruikbare, en tegelijk toegankelijke lens om meer bewustwording te creëren over het grotere plaatje van vergroening. Onderzoekers kunnen hun hart ophalen aan de rijke empirie. Het ambitieuze, veelomvattende project om 21 steden kritisch te bespreken levert een duidelijke staalkaart op van duurzame verstedelijking anno 2022 volgens Jannes Willems (Universitair docent UvA). Lees de recensie hier verder.
The Green City and Social Injustice: 21 Tales from North America and Europe

Logistiek: naar een kernwaarde in regionale ontwikkeling

Grote logistieke distributiecentra stuiten steeds meer op maatschappelijke bezwaren. Nederland heeft de afgelopen vier decennia vol ingezet op “Nederland distributieland”. De vele data- en distributiecentra zijn een van de tastbare voorbeelden van een gedereguleerde en gedecentraliseerde ruimtelijke ordening. Redacteur Jannes Willems (UvA) recenseert het logistieke whitepaper van Adviesbureau Stec Groep en ingenieurs- en architectbureau DENC: 'de problemen worden niet alleen overzichtelijk op een rijtje gezet, maar ook oplossingsrichtingen worden aangedragen'.

Meer lezen
Logistiek: naar een kernwaarde in regionale ontwikkeling

COLUMN

Uit de koplampen stappen

De bouw-en vastgoedwereld lijkt soms oogkleppen op te hebben wanneer het gaat over het einde van de eindeloze groei. Hoe moeten zij omgaan met de opeenstapeling van crises en ambities omwille het klimaat, de leefbaarheid en onze gezondheid ? In haar nieuwste column pleit Erna Van Holland (directeur bij COB-WEB advies) voor opleiden en organiseren van ontmoetingen, om zo met elkaar de complexe vraagstukken aan te gaan. Meer lezen
Uit de koplampen stappen

Rooilijn zoekt nieuwe hoofdredacteur

Wil jij aan de leiding staan van hét online ruimtelijke ordening vakblad van Nederland? Wij zoeken per 1 oktober een hoofdredacteur die met passie leiding wil geven over de vrijwillige redactie van Rooilijn. De redactie van Rooilijn bestaat uit professionals die opgeleid of werkzaam zijn in de ruimtelijke ordening en verwante disciplines. Samen met diverse auteurs werken wij aan kennisuitwisseling en het stimuleren van debat rondom de gebouwde omgeving. De redactieleden en de hoofdredacteur doen dit geheel vrijwillig, onbezoldigd, onafhankelijk en op persoonlijke titel.

De hoofdredacteur van Rooilijn is verantwoordelijk voor het aansturen van de redactie, de planning van redactiewerk en kopij, de financiën, het initiëren van redactievergaderingen en het bijhouden van correspondentie die via het algemene mailadres van Rooilijn binnenkomt. De hoofdredacteur is een goede organisator met ervaring in redactiewerk en een netwerk in de ruimtelijke ordening. Zij of hij heeft verfrissende ideeën om de positie van Rooilijn zowel online als offline te versterken.

Het hoofdredacteurschap kost ongeveer 5-8 uur per week. Een duo-hoofdredacteurschap waarbij taken over twee personen worden verdeel, behoort ook tot de mogelijkheden. Het hoofdredacteurschap geeft je een groot netwerk in de ruimtelijke ordening, een gezellig en divers team van redacteuren en houdt je kennis in het vakgebied zeer actueel.
Ben je geïnteresseerd en/of wil je meer weten, mail dan uiterlijk 1 februari naar info@rooilijn.nl

Themareeks Semi-publieke ruimten zoekt auteurs en gastredacteur

Rooilijn bereidt een themareeks voor over Semi-publieke ruimten. Doe je onderzoek of werk je in dit thema en heb je een goed verhaal? Stuur je opzet in naar onze redactie en we nemen contact met je op. Ook als je als redacteur zou willen meewerken aan deze reeks kun je contact opnemen met de redactie via info@rooilijn.nl

DEEL JE KENNIS!

Rooilijn is er voor en door professionals uit de vakwereld. Rooilijn nodigt onderzoekers, adviseurs, beleidsmakers, strategen, wetenschappers en studenten van harte uit om een artikel te schrijven!
Wil je een relevant onderzoek aan een breder publiek presenteren? Of heb je een interessante analyse van een praktijkprobleem? Neem dan contact met ons op!

FIJNE FEESTDAGEN EN DE BESTE WENSEN VOOR 2023!

Email Marketing Powered by MailPoet