Rooilijn
Rooilijn is een open en toegankelijk digitaal platform voor kennisuitwisseling en debat over de ruimtelijke ordening en de gebouwde omgeving. In deze nieuwsbrief ontvangt u de laatste bijdragen.

ARTIKEL

Kan toerismeoverlast in Amsterdam opgelost worden door burgers?

Amsterdammers hebben het instrument ‘volksinitiatief’ ingezet om de overlast van toerisme in te perken. Hoe effectief is dit participatiemiddel? Geeft een volksinitiatief burgers daadwerkelijk de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op hun woonplaats? Noah van der Bijl zocht het uit in haar bachelorscriptie. Benieuwd naar haar bevindingen? Lees hier het artikel

Kan toerismeoverlast in Amsterdam opgelost worden door burgers?

SIGNALEMENTEN

An Introduction to Spatial Planning in the Netherlands

Een introductie op de planologie in Nederland bieden, dat is wat de Patrick Witte (Utrecht Universiteit) en Thomas Hartmann (TU Dortmund) met het boek (2022) beogen. De primaire doelgroep bestaat uit studenten planologie op universiteiten en hogescholen. Hierbij maken ze gebruik van de planningsdriehoek als analytisch sleutelconcept die object, proces en context omvat. Dr. Ferry Van Kann (universitair docent milieuplanologie, RUG) licht het boek toe en beschrijft de aanpak van de auteurs.

Meer lezen
An Introduction to Spatial Planning in the Netherlands

Weer verandert alles

Rotterdam profileert zich al geruime tijd als dé stad op het gebied van waterveiligheid en klimaatadaptatie. Wie inspiratie wilt opdoen over de aanpak in Rotterdam, kan terecht in de uitgave Weer verandert alles van Rotterdams WeerWoord en nai010. Het biedt handvaten en doet een oproep, lees hier meer.
Weer verandert alles

STELLING

Eigen volk eerst?

Gido van Os (Ruimtevolk) zet vraagtekens bij de voorgestelde herziening van de Huisvestingswet uit 2014 die gemeenten bevoegdheden geeft om tot vijftig procent van de nieuwe huur- en koopwoningen met voorrang toe te wijzen aan mensen met een lokale binding.

Wat vindt u hiervan? Rooilijn nodigt u uit om op de stelling te reageren onder het artikel of stuur een mail.

Meer lezen
Profielfoto Gido van Os

COLUMNS

Landbouw in de hoek

De ruimtelijke ordening van de landbouw zit klem tussen een grote verscheidenheid aan ambities en wetten die ontwikkeling lastig kunnen ondersteunen. Wil Zonneveld (emeritus hoogleraar stedelijke en regionale planologie, faculteit Bouwkunde TU Delft) schijnt in zijn column een historisch perspectief op het agrarisch beleid wat heeft geleid tot een opeenstapeling van problematiek rondom landbouw: stikstof en ammoniak, en waterkwantiteit moet ook niet vergeten worden.
Lees hier de column
Landbouw in de hoek

Markerwaard Revisited

In de nieuwste column duikt Tracy Metz het verleden van de Markerwaard in. Met deze gebeurtenissen in het achterhoofd en kijkend naar de klimaatuitdagingen van de toekomst, laat ze zien waarom de idee van JA21 om het gebied te polderen ten behoeve van de woningbouw, geen verstandige keuze is.

Lees hier de column
Markerwaard Revisited

Rooilijn zoekt nieuwe hoofdredacteur

Wil jij aan de leiding staan van hét online ruimtelijke ordening vakblad van Nederland? Wij zoeken per 1 oktober een hoofdredacteur die met passie leiding wil geven over de vrijwillige redactie van Rooilijn. De redactie van Rooilijn bestaat uit professionals die opgeleid of werkzaam zijn in de ruimtelijke ordening en verwante disciplines. Samen met diverse auteurs werken wij aan kennisuitwisseling en het stimuleren van debat rondom de gebouwde omgeving. De redactieleden en de hoofdredacteur doen dit geheel vrijwillig, onbezoldigd, onafhankelijk en op persoonlijke titel.

De hoofdredacteur van Rooilijn is verantwoordelijk voor het aansturen van de redactie, de planning van redactiewerk en kopij, de financiën, het initiëren van redactievergaderingen en het bijhouden van correspondentie die via het algemene mailadres van Rooilijn binnenkomt. De hoofdredacteur is een goede organisator met ervaring in redactiewerk en een netwerk in de ruimtelijke ordening. Zij of hij heeft verfrissende ideeën om de positie van Rooilijn zowel online als offline te versterken.

Het hoofdredacteurschap kost ongeveer 5-8 uur per week. Een duo-hoofdredacteurschap waarbij taken over twee personen worden verdeel, behoort ook tot de mogelijkheden. Het hoofdredacteurschap geeft je een groot netwerk in de ruimtelijke ordening, een gezellig en divers team van redacteuren en houdt je kennis in het vakgebied zeer actueel.
Ben je geïnteresseerd en/of wil je meer weten, mail dan uiterlijk 1 maart naar info@rooilijn.nl

Bedankt voor jullie reacties op de themareeksen

Rooilijn wil de auteurs bedanken die een inzending hebben gedaan voor een artikel voor de themareeksen Erfgoed & Ruimtelijke Ordening, Duurzame Mobiliteit en Semi-publieken Ruimten. We kijken uit naar een jaar met veel interessante artikelen!
Heb jij nog een idee voor een artikel of wil je gastredacteur zijn, stuur je idee of neem contact op met de redactie via info@rooilijn.nl

DEEL JE KENNIS!

Rooilijn is er voor en door professionals uit de vakwereld. Rooilijn nodigt onderzoekers, adviseurs, beleidsmakers, strategen, wetenschappers en studenten van harte uit om een artikel te schrijven!
Wil je een relevant onderzoek aan een breder publiek presenteren? Of heb je een interessante analyse van een praktijkprobleem? Neem dan contact met ons op!
Email Marketing Powered by MailPoet