Rooilijn
Rooilijn is een open en toegankelijk digitaal platform voor kennisuitwisseling en debat over de ruimtelijke ordening en de gebouwde omgeving. In deze nieuwsbrief ontvangt u de laatste bijdragen.

ARTIKEL

De smalle weg naar het duurzame noorden

Om steden, dorpen en landschappen te doorgronden dienen planologen op zoek te gaan naar passende denk- en werkwijzen. Daarbij kan ons vak veel leren van kunstenaars, dichters en historici, die ons laten inzien dat we stil moeten staan bij de betekenis en de geest van een plek. Een perfecte benadering voor wie het noorden van Nederland wil studeren, zo betoogt Zef Hemel bij zijn benoeming tot hoogleraar ‘Revitalisering en herstructurering van stad en land’. In dit exclusieve artikel op Rooilijn een samenvatting van de oratie die Hemel vandaag hield bij zijn benoeming tot hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer lezen
De smalle weg naar het duurzame noorden

RECENSIES

Patchwork IBA Parkstad

Hans Mommaas (Tilburg University en voorzitter Commissie m.e.r.) recenseerde ‘Patchwork IBA Parkstad' - Maurice Hermans (red. 2022) voor Rooilijn. De publicatie adresseert via een diversiteit van bijdrages, van fotoreportages tot richtinggevende essays (o.a. van Arnold Reijndorp, Harm Tilman en Dirk Sijmons), alle hoekpunten van het programma van IBA Parkstad. Mommaas licht toe waarom andere regio’s IBA Parkstad als voorbeeld kunnen nemen. Lees hier de volledige recensie.

Patchwork IBA Parkstad

90 jaar samen woningen bouwen

Met de uitgave '90 jaar samen woningen bouwen' viert WoningbouwersNL, de brancheorganisatie voor woningbouwers en -ontwikkelaars dat ze negentig jaar bestaat. Advies- en communicatiebureau Pop-Up City schreef voor WoningbouwersNL een publicatie die terugblikt en vooruitkijkt op de geschiedenis van de woningmarkt en ruimtelijke ordening, gecombineerd met verenigingsmijlpalen. Ook bevat het een toekomstblik naar 2112, deze wordt gevormd aan de hand van prikkelende stellingen. Lees in het boeksignalement op Rooilijn in hoeverre deze publicatie een volledig beeld schept van de wereld van woningbouwers en ontwikkelaars. Meer lezen
90 jaar samen woningen bouwen

COLUMNS

Retro-experiment

In haar column wijst Carla Huisman op het afgenomen toezicht van de overheid op de kwaliteit van de bouw. Door de privatisering van de bouwinspectie en het uitstellen van de Omgevingswet en Wet Kwaliteitborging blijft de veiligheid van de gebouwen onduidelijk. Lees verder op Rooilijn.
Retro-experiment

Ondernemers geven thuisgevoel in transformatiegebieden

Ze zijn de gangmakers van gebiedstransformatie en worden het DNA van een plek genoemd: lokale ondernemers. Emilie Vlieger-Hoop (BUREAU BRICK) schrijft over het belang van het behoud van lokale ondernemers in gebiedsontwikkeling. Lees in haar column wat de lokale ondernemers betekenen voor het DNA van een plek.

Meer lezen
Ondernemers geven thuisgevoel in transformatiegebieden

STELLING

Wat geeft u de provinciale coalitievorming mee?

De uitslagen van de provinciale verkiezingen van 2023 zijn binnen. Het politieke spel van de coalitievorming kan nu beginnen. Lees wat de redactie de politieke partijen meegeeft in deze zoektocht en reageer met wat u de coalitievormende partijen meegeeft in het komen tot een coalitieakkoord.

Meer lezen
Wat geeft u de provinciale coalitievorming mee?

DEEL JE KENNIS!

Rooilijn is er voor en door professionals uit de vakwereld. Rooilijn nodigt onderzoekers, adviseurs, beleidsmakers, strategen, wetenschappers en studenten van harte uit om een artikel te schrijven!
Wil je een relevant onderzoek aan een breder publiek presenteren? Of heb je een interessante analyse van een praktijkprobleem? Neem dan contact met ons op!
Email Marketing Powered by MailPoet