Rooilijn
Rooilijn is een open en toegankelijk digitaal platform voor kennisuitwisseling en debat over de ruimtelijke ordening en de gebouwde omgeving. In deze nieuwsbrief ontvangt u de laatste bijdragen.

ARTIKEL

Precaire woonomstandigheden arbeidsmigranten: wie neemt verantwoordelijkheid?

De slechte woonomstandigheden van arbeidsmigranten vormen een schrijnend probleem. Tien jaar geleden al kreeg de overheid het advies om de misstanden te bestrijden, tot nu toe met weinig resultaat. Ids Baalbergen, Gideon Bolt en Pieter Hooimeijer (allen Universiteit Utrecht) onderzochten de oorzaken. Onduidelijke verantwoordingslijnen en uiteenlopende belangen van verschillende publieke en private partijen leiden ertoe dat er weinig opgelost, en veel naar elkaar gekeken wordt. Lees op Rooilijn wat nodig is om deze beleidsimpasse te doorbeken!
Precaire woonomstandigheden arbeidsmigranten: wie neemt verantwoordelijkheid?

SIGNALEMENT & RECENSIE

Ontwerpen vanuit de dwarsdoorsnede

Het is tijd voor de emancipatie van de ondergrond in de ruimtelijke ordening, zo stelden Geert Roovers en collega’s (2021) in de slotbijdrage van de Rooilijn-themareeks over de ondergrond. De nieuwe publicatie Ontwerpen vanuit de dwarsdoorsnede geeft hiertoe een mooie aanzet. Deze uitgave bespreekt hoe “de ondergrond als volwaardig onderdeel van stedelijke ontwikkeling” kan worden gezien.

Lees hier het boeksignalement
Ontwerpen vanuit de dwarsdoorsnede

Making the Middle-class City: The Politics of Gentrifying Amsterdam

Making the Middle-class City: The Politics of Gentrifying Amsterdam
Kyri Janssen (promovendus TU Delft) recenseert 'Making the Middle-class City: The Politics of Gentrifying Amsterdam' van Willem R. Boterman en Wouter van Gent (2023). Het boek zoomt in op de verhouding tussen het sociaal-politieke klimaat en de ruimtelijke veranderingen door de jaren heen in de stad. Janssen prijst het boek, maar vraagt zich wel af op wie de auteurs doelen als zij het hebben over de professionele middenklasse. Lees de volledige recensie op Rooilijn

COLUMNS

Op naar Nederland floreert

Nederland heeft een toekomstvisie nodig. Een langetermijnbeeld waar we naar toe willen werken bij het aangaan van alle crisisen (denk aan de stikstof- en woningbouwcrisis). Een mooi voorbeeld van participatie en een gemeenschappelijke toekomstvisie is te vinden in Zundert. Wat we daarvan kunnen leren? Lees het in de nieuwste column van Erna van Holland. Meer lezen
Op naar Nederland floreert

De Randstad en de Regio

De Randstad en de Regio
De werkelijkheid terugdringen tot een tweedeling gebeurt vaak in politieke discussies, en zo ook in de ruimtelijke ordening. Wil Zonneveld (TU Delft) neemt je mee in de geschiedenis van de planologie en de tweedeling tussen stad en land, telkens met een net wat andere invalshoek. Hoe dit de planning van ons land vormde? Lees het in de nieuwste column op Rooilijn.

DEEL JE KENNIS!

Rooilijn is er voor en door professionals uit de vakwereld. Rooilijn nodigt onderzoekers, adviseurs, beleidsmakers, strategen, wetenschappers en studenten van harte uit om een artikel te schrijven!
Wil je een relevant onderzoek aan een breder publiek presenteren? Of heb je een interessante analyse van een praktijkprobleem? Neem dan contact met ons op!
Email Marketing Powered by MailPoet