Rooilijn
Rooilijn is een open en toegankelijk digitaal platform voor kennisuitwisseling en debat over de ruimtelijke ordening en de gebouwde omgeving. In deze nieuwsbrief zoomen we in op de podcast-serie 'Onder Planologen' voor studenten en professionals in ruimtelijke ordening.

'Onder Planologen' de podcast

“Waar denk je aan als je het woord planologie hoort?” Met die vraag begint iedere aflevering van de informatieve podcast 'Onder Planologen'. Peter Pelzer (Universiteit Utrecht), Lilian van Karnenbeek (Universiteit Utrecht) en Jannes Willems (Universiteit van Amsterdam) bespreken vervolgens uitvoerig met twee gasten over een planconcept uit de geschiedenis van de ruimtelijke ordening, zoals de revolutiebouw, groeikernen, vinex-locaties en de inclusieve stad. Met tal van interessante sprekers zoals Riek Bakker, Len de klerk, Cody Hochstenbach en Wim Derksen.

Op de website van Rooilijn vindt u alle afleveringen met een korte samenvatting op een rij, aangevuld met de shownotes en referenties. Hieronder ziet u een overzicht van de afleveringen. 'Onder Planologen' is ook te beluisteren via de meeste podcast-apps.

Veel luister plezier!

#8 Vijno

Hoe zat het ook alweer met de Vijno, de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening? Met de val van het Kabinet Kok-II in 2002 verdween deze uitgebreide en ambitieuze nota van het toneel. Achteraf bleek deze nota een scharnierpunt in de nationale ruimtelijke ordening. We blikken in deze aflevering terug met Jan Pronk en Wim Derksen.

Meer lezen
#8 Vijno

#7 Sociaal-ruimtelijke konstruktie

#7 Sociaal-ruimtelijke konstruktie
Onder Planologen eert het werk van Willem Steigenga, de eerste hoogleraar planologie in Nederland. In zijn inauguratie (1962) muntte hij de term ‘sociaal-ruimtelijke konstruktie’. Met dit concept verbond hij de “analyse en deskriptie” van geografen met het utopisch denken van stedebouwkundigen. Steigenga-experts Arnold van der Valk (emeritus hoogleraar landgebruiksplanning Wageningen Universiteit) en Michiel van Meeteren (Universiteit Utrecht) keerden hun archieven binnenstebuiten voor ons.

Meer lezen

#5 Lagenbenadering

Een nieuw seizoen Onder Planologen! Op de NOVI-conferentie bediscussieerden we de lagenbenadering. Deze benadering staat weer volop in de belangstelling, omdat water en bodem sturende principes zouden moeten worden in de ruimtelijke ordening. We duiken met Rijksadviseur Jannemarie de Jonge en historicus Auke van der Woud de diepte in: hoe kan de lagenbenadering ons grip op ruimte en tijd geven?

Meer lezen
#5 Lagenbenadering

#4 Adaptatie

#4 Adaptatie
In de laatste aflevering van seizoen 1 bespreken we een concept dat in de toekomst alleen maar belangrijker wordt: adaptatie. De bodem daalt, de zeespiegel stijgt en drinkwater wordt schaars. Hoe bewegen we mee met de natuur? En waar plannen we al die woningen dan? Is er een ander perspectief op planologie nodig, dat flexibeler is en onzekerheid omarmt?

Meer lezen

#3 Vinex

Een aanhangsel bij de Vierde Nota dat het schopte tot het dagelijks taalgebruik: Vinex. De stereotypen zijn bekend: saaie buitenwijken, tegenpolen van de bruisende stad. Maar klopt dit beeld wel? Onder Planologen gaat op zoek naar de ‘ware’ Vinex. Dit doen we met Vinex-historicus Ries van der Wouden en stedebouwkundige-in-ruste Riek Bakker.

Meer lezen
#3 Vinex

#2 Groeikernen

#2 Groeikernen
Onder Planologen duikt de groeikernen in! In de jaren ’60 waren er zorgen over de steeds drukker wordende Randstad. Om die groei meer te geleiden wees het Rijk zestien ‘groeikernen’ aan: kleine dorpjes als Spijkenisse, Purmerend, Zoetermeer en Nieuwegein groeiden in korte tijd uit tot middelgrote stad. De wandelende planologie-encyclopedie Han Lörzing legt in deze aflevering uit hoe het groeikernen-beleid is ontstaan.

Meer lezen

#1 Revolutiebouw

De première van Onder Planologen! In de allereerste aflevering gaan we in op een 19e-eeuws fenomeen: revolutiebouw. Buiten Wittenvrouwen, het Oude Westen en de Kinkerbuurt: het zijn nu kookpunten van de stedelijke woningmarkt. Eind 19e eeuw stond er ook een grote druk op de woningmarkt. Speculanten zagen hun kans en bouwden in een razend tempo nieuwe wijken. Zijn de pandjesbazen van de 19e eeuw dezelfde als die van de 21e eeuw?

Meer lezen
#1 Revolutiebouw

Rooilijn zoekt nieuwe hoofdredacteur

Wil jij aan de leiding staan van hét online ruimtelijke ordening vakblad van Nederland? Wij zoeken per 1 oktober een hoofdredacteur die met passie leiding wil geven over de vrijwillige redactie van Rooilijn. De redactie van Rooilijn bestaat uit professionals die opgeleid of werkzaam zijn in de ruimtelijke ordening en verwante disciplines. Samen met diverse auteurs werken wij aan kennisuitwisseling en het stimuleren van debat rondom de gebouwde omgeving. De redactieleden en de hoofdredacteur doen dit geheel vrijwillig, onbezoldigd, onafhankelijk en op persoonlijke titel.

De hoofdredacteur van Rooilijn is verantwoordelijk voor het aansturen van de redactie, de planning van redactiewerk en kopij, de financiën, het initiëren van redactievergaderingen en het bijhouden van correspondentie die via het algemene mailadres van Rooilijn binnenkomt. De hoofdredacteur is een goede organisator met ervaring in redactiewerk en een netwerk in de ruimtelijke ordening. Zij of hij heeft verfrissende ideeën om de positie van Rooilijn zowel online als offline te versterken.

Het hoofdredacteurschap kost ongeveer 5-8 uur per week. Een duo-hoofdredacteurschap waarbij taken over twee personen worden verdeel, behoort ook tot de mogelijkheden. Het hoofdredacteurschap geeft je een groot netwerk in de ruimtelijke ordening, een gezellig en divers team van redacteuren en houdt je kennis in het vakgebied zeer actueel.
Ben je geïnteresseerd en/of wil je meer weten, mail dan uiterlijk 1 januari 2023 naar info@rooilijn.nl

Themareeks: Duurzame mobiliteit

De toekomst van de stedelijke ontwikkeling gaat hand in hand met duurzame mobiliteit. Dat levert vraagstukken op zoals; hoe draagt duurzame mobiliteit bij aan de energietransitie? Wat betekent de komst van bijvoorbeeld deelauto’s, elektrische stapjes of de speedpedelec voor onze leefomgeving? Wat gaat zero emissie voor de bevoorrading van onze steden betekenen? Voor welke strategische keuzes en uitdagingen staan overheden en netbeheerders?

Ben je professional in dit vakgebied, werk jij aan het beleid of ben jij bezig met vooruitstrevend onderzoek over duurzame mobiliteit én wil je jouw ervaringen en conclusies delen met een netwerk van professionals in de ruimtelijke ordening. Stuur een opzet van je artikel naar info@rooilijn.nl, dan nemen wij contact met je op.

DEEL JE KENNIS!

Rooilijn is er voor en door professionals uit de vakwereld. Rooilijn nodigt onderzoekers, adviseurs, beleidsmakers, strategen, wetenschappers en studenten van harte uit om een artikel te schrijven!
Wil je een relevant onderzoek aan een breder publiek presenteren? Of heb je een interessante analyse van een praktijkprobleem? Neem dan contact met ons op!
Email Marketing Powered by MailPoet