Rooilijn
Rooilijn is een open en toegankelijk digitaal platform voor kennisuitwisseling en debat over de ruimtelijke ordening en de gebouwde omgeving. In deze nieuwsbrief ontvangt u de laatste bijdragen.
In september en oktober staat Rooilijn in het teken van het thema 'semi-publieke ruimte'. Hieronder vindt u een overzicht van de artikelen uit deze reeks. Houd de website en socials van Rooilijn in de gaten voor meer artikelen over dit thema. Veel leesplezier!

ARTIKELEN

Semi-publieke ruimte: inleiding op een themareeks

In een tijd waar ontmoeting, toegang en inclusiviteit hoog op de ruimtelijke agenda staan, speelt de semi-publieke ruimte in potentie een interessante rol. Welke vraagstukken horen hierbij? Dit introducerende artikel van Rooilijnredacteuren David ter Avest en Gerben Helleman geeft een overzicht van de opgaven die aan bod komen in de themareek semi-publieke ruimte.

Meer lezen
Semi-publieke ruimte Gang appartementencomplex Den Haag

Hoogbouw vraagt om interieurstedebouw

Hoogbouw vraagt om interieurstedebouw
Al decennia staren beleidsmakers en stedebouwkundigen zich blind op hoogbouwbeleid door middel van hoogteregulering. Ookal blijft dit vanuit gezondheid en welstand verstandig, dit is een eenzijdige benadering. Zeker nu er steeds meer openbare ruimtes binnen de hoogbouwprojecten ontworpen en gerealiseerd worden, rijst de vraag hoe we voorbij de gevel stedebouwkundig kunnen sturen. Maurice Harteveld (TU Delft) betoogt dat interieurstedebouw antwoord geeft op deze vraag door de openbare ruimtes in hoogbouwprojecten als onderdeel van de stad te benaderen.

Meer lezen

Robuuste woonstegen

Vlaamse beluiken zijn ensembles van kleine arbeiderswoningen die ooit als speculatieproduct binnen de contouren van bestaande bouwblokken werden opgetrokken. Hoewel lange tijd verguisd als achter publieke gevels verborgen armoedige bouwsels, kennen ze vandaag echter een hoge populariteit op de private huur- en koopmarkt. Glenn Lypenss (POLO Labs) zoekt uit wat we hiervan kunnen leren voor de hedendaagse verdichtingsopgave.

Meer lezen
Robuuste woonstegen

COLUMN

Semi-

Semi- klinkt als iets dat niet echt is. Niks is minder waar, laat Arnold Reijndorp in zijn nieuwste column zien. Zo versterken semi-publieke ruimten juist het publieke karakter een plek. Zoals een groentekraam op de hoek van een druk kruispunt in Rotterdam Noord.

Meer lezen
Arnold Reijndorp

DEEL JE KENNIS!

Rooilijn is er voor en door professionals uit de vakwereld. Rooilijn nodigt onderzoekers, adviseurs, beleidsmakers, strategen, wetenschappers en studenten van harte uit om een artikel te schrijven!
Wil je een relevant onderzoek aan een breder publiek presenteren? Of heb je een interessante analyse van een praktijkprobleem? Neem dan contact met ons op!
Email Marketing Powered by MailPoet