Rooilijn
Rooilijn is een open en toegankelijk digitaal platform voor kennisuitwisseling en debat over de ruimtelijke ordening en de gebouwde omgeving. In deze nieuwsbrief ontvangt u de laatste bijdragen.

ARTIKEL

Over ‘de grote verbouwing’ gesproken

Beleidsmakers en politici kennen een steeds grotere rol toe aan burgers bij de ontwikkeling en uitvoering van overheidsbeleid. Uit onderzoek van Leonard van 't Hul en Josje den Ridder van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt echter dat de interpretatiekaders van burgers behoorlijk kunnen afwijken van de denkpatronen van beleidsmakers en deskundigen. Dat inzicht heeft belangrijke gevolgen voor de ontwikkeling van inspraakinstrumenten en werkvormen om burgers te betrekken bij ruimtelijke inrichtingsvraagstukken, lees hier het artikel.
Foto: Ezra (via Unsplash)

SIGNALEMENT & RECENSIE

Teaching, Learning & Researching Spatial Planning

Boekrecensie: Teaching, Learning & Researching Spatial Planning - Roberto Rocco, Gregory Bracken, Caroline Newton en Marcin Dąbrowski, (red) (2022). Het boek biedt een inkijk in de diversiteit aan expertise van de afdeling Urbanism van de TU Delft. Het biedt inzicht en overzicht in de verschillende methodes en grote thema’s binnen de ruimtelijke planning. Bijzonder is dat het boek opensource toegankelijk is en gericht is op een breed publiek, aldus Claudia Rot (Junior docent en promovendus Wageningen University & Research). Lees hier meer over de benaderingen en onderwerpen in het boek.
Teaching, Learning & Researching Spatial Planning
Uit het archief en nog steeds actueel (2022):

Omstreden plannen, onderschatte burgers. De stad verdichten met bewoners

Frans Soeterbroek, alias de Ruimtemaker, buigt zich over de rol van bewoners in de Nederlands ruimtelijke ordening in zijn essay ‘Omstreden plannen, onderschatte burgers’. Waardoor blijft de invloed van de burgers nog beperkt? En welke alternatieve aanpakken bestaan er? Lees op Rooilijn de recensie geschreven door Reinout Kleinhans (PhD). “Het essay is een ‘feest’ van herkenning voor eenieder die al wat langer meeloopt in de werelden van de ruimtelijke planvorming, gebiedsontwikkeling en bewonersparticipatie.”

Meer lezen
Omstreden plannen, onderschatte burgers. De stad verdichten met bewoners

PODCAST

Onder Planologen #9 Gebiedsontwikkeling

In de laatste aflevering van seizoen 2 van de podcast Onder Planologen wordt aandacht besteed aan marktpartijen in de ruimtelijke ordening. Hoe ontwikkelen publieke en private partijen samen de ruimte in ons land? Onder Planologen pluist het concept gebiedsontwikkeling uit, en leert over de grondmarkt, grondexploitatie en de rol van projectontwikkelaars. Ellen van Bueren (hoogleraar TU Delft) en Erwin van der Krabben (hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen) delen hun inzichten. Luister hier de podcast, of in je favoriete podcast app.

Meer lezen
#9 Gebiedsontwikkeling

DEEL JE KENNIS!

Rooilijn is er voor en door professionals uit de vakwereld. Rooilijn nodigt onderzoekers, adviseurs, beleidsmakers, strategen, wetenschappers en studenten van harte uit om een artikel te schrijven!
Wil je een relevant onderzoek aan een breder publiek presenteren? Of heb je een interessante analyse van een praktijkprobleem? Neem dan contact met ons op!
Email Marketing Powered by MailPoet