Rooilijn
Rooilijn is een open en toegankelijk digitaal platform voor kennisuitwisseling en debat over de ruimtelijke ordening en de gebouwde omgeving. In deze nieuwsbrief ontvangt u de laatste bijdragen.

ARTIKEL

Interventies voor een inclusieve energietransitie

De energietransitie riskeert sociale ongelijkheid te vergroten. Alisa van Gent (finaliste Leonie Janssen-Jansen Scriptieprijs van afgelopen jaar, nu trainee bij TAUW Nederland) deed onderzoek naar interventies voor een inclusieve energietransitie. Want ‘een transitie is pas geslaagd als deze iedereen bereikt’.
Benieuwd welke interventies dit zijn? Lees hier artikel over haar onderzoek.
Foto: Green MPs BY-NC-SA

SIGNALEMENT & RECENSIE

Ruimtelijke Strategie Circulair Zuid-Holland

Een primeur voor de Provincie Zuid-Holland: als eerste provincie presenteerde ze december 2022 een ruimtelijke strategie voor de circulaire economie. De strategie werd ontwikkeld door adviesbureaus BVR en Ecorys in opdracht van de Provincie Zuid-Holland. Centraal staat de vraag hoe grote ambities als "50% circulair in 2030" en "100% circulair in 2050" vertaald kunnen worden naar een handelingsperspectief.

Meer lezen
Ruimtelijke Strategie Circulair Zuid-Holland

Teaching, Learning & Researching Spatial Planning

Boekrecensie voor het begin van het nieuwe collegejaar: Teaching, Learning & Researching Spatial Planning - Roberto Rocco, Gregory Bracken, Caroline Newton en Marcin Dąbrowski, (red) (2022). Het boek biedt een inkijk in de diversiteit aan expertise van de afdeling Urbanism van de TU Delft. Het biedt inzicht en overzicht in de verschillende methodes en grote thema’s binnen de ruimtelijke planning. Bijzonder is dat het boek opensource toegankelijk is en gericht is op een breed publiek, aldus Claudia Rot (Junior docent en promovendus Wageningen University & Research). Lees hier meer over de benaderingen en onderwerpen in het boek.
Teaching, Learning & Researching Spatial Planning

COLUMN

Haagse visie?!

Den Haag is politiek van tweeën één. Wel of niet toevallig zijn zowel de landelijke als de lokale politiek deze zomer in crisis. Den Haag heeft als enige van de vier grote steden nog geen omgevingsvisie. Den Haag heeft een nieuw verhaal nodig om een eigen richting te geven aan antwoorden op de vragen van stedelijke ontwikkeling in tijden van transitie. Columnist Gert-Joost Peek biedt een aantal denkrichtingen aan de hand van voorbeelden uit andere steden en recente boeken.

Meer lezen
Haagse visie?!

DEEL JE KENNIS!

Rooilijn is er voor en door professionals uit de vakwereld. Rooilijn nodigt onderzoekers, adviseurs, beleidsmakers, strategen, wetenschappers en studenten van harte uit om een artikel te schrijven!
Wil je een relevant onderzoek aan een breder publiek presenteren? Of heb je een interessante analyse van een praktijkprobleem? Neem dan contact met ons op!
Email Marketing Powered by MailPoet