Luuk Boelens

Author profile
Luuk is onder andere hoogleraar en directeur van de afdeling Mobiliteit en Ruimtelijke Planning aan de Universiteit Gent

Luuk Boelens is een Nederlandse planoloog. Sinds 2012 is hij hoogleraar mobiliteit en ruimte (AMRP) aan de Universiteit Gent, waar hij Georges Allaert opvolgde. Boelens studeerde en promoveerde aan de TU Delft. Sinds 2002 is hij in België gevestigd.
Van 2004 tot 2012 was Boelens buitengewoon hoogleraar netwerkplanning aan de Universiteit van Utrecht. Daarvoor heeft hij meer dan 15 jaar gewerkt voor de provincie Zuid-Holland als adviseur en teammanager van het Randstad Overleg Ruimtelijke Ordening. Vervolgens werkte hij 5 jaar bij de Nederlandse Spoorwegen en Holland Railconsult (later Movares geheten). Daarna werkte hij 15 jaar bij zijn eigen planologisch adviesbureau Urban Unlimited.

Boelens is auteur van diverse boeken en artikelen over de actor-gerelateerde benadering van planning (actor relational approach of urban planning), governance en ontwerp. Hij was jurylid van onder meer ‘Het aanzien van Nederland’ en de ‘Rotterdam-Maaskantprijs’. Hij is reviewer van verschillende internationale wetenschappelijke tijdschriften zoals European Planning Studies, Planningtheory, Planningtheory and Practice, Urban Studies en Cities.

Zijn onderzoek focust op institutionele herschikking, co-evolutie in besluitvorming en adaptieve governance, specifiek voor de Eurodelta van Rijn, Maas en Schelde. Zijn benadering is gebaseerd op actor-network theorie, poststructuralisme en common pool resource management.