In deze aflevering openen we het onderwaterscherm van de ruimtelijke ordening. We hebben het over de grondexploitatie of kortweg ‘grex’, een belangrijk begrotingsinstrument voor gebiedsontwikkelingen. We onderzoeken eerst waar de grex vandaan komt en hoe dit instrument werkt. Vervolgens verbinden we de grondexploitatie aan het thema van seizoen 3: klimaat. Is het mogelijk om een grondexploitatie van de lange termijn te gebruiken? Of praktischer: hoe kunnen de baten van een klimaatadaptieve inrichting mee worden gewogen?
Gasten
Aeisso Boelman is econoom en partner bij Fakton, een bedrijf dat adviseert over financiën en strategie in het ruimtelijk domein. Hij adviseert gemeenten bij het opstellen van grondexploitaties en is een veelgevraagd expert over de financiële kant van grond- en vastgoedbeleid.
Edwin Buitelaar is hoogleraar grond- en vastgoedontwikkeling aan het departement Sociale Geografie en Planologie van de Universiteit Utrecht. Hij doceert, onderzoek en publiceert onder meer over hoe gebiedsontwikkelingen tot stand komen, expertise bij de overheid en de rechtvaardigheid stad.
Beluister de podcast
Shownotes
-
Buitelaar, E. (2024). Een deskundige nationale ruimtelijke ordening: Deelstudie WRR-project De Deskundige Overheid. Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) / Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
-
Buitelaar, E. (2024). Op grond kun je bouwen: IBO woningbouw en grond. Rijksoverheid
- Pelzer, P. (2024). Bodem en grond: geloften voor een onvoltooid huwelijk. Column op Gebiedsontwikkeling.nu
Gerelateerde Rooilijn-artikelen
Artikel uit 2023 van Edwin Buitelaar over de geschiedenis van de grondexploitatie.
Column uit 2024 van Gert-Joost Peek over de benodigde transitie in gebiedsontwikkeling.
Aflevering #9 van Onder Planologen biedt een bredere introductie tot de term gebiedsontwikkeling.
Alle podcasts
0 reacties