Gasten
Lorien Beijaert is architect en vormt samen met Arna Mačkić architectenbureau Studio L A. Studio L A zet architectuur in om steden inclusiever te maken. Hun architectonische projecten gaan over in- en uitsluitingsmechanismen, vluchtelingenkwesties en de collectieve identiteit. Studio L A heeft verschillende prijzen gewonnen, zoals de Groninger Architectuurprijs (2021) voor het Geheugenbalkon.
Nanke Verloo is universitair docent Stedelijke Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. In haar onderzoek naar burgerparticipatie en inclusieve stadsontwikkeling richt ze zich op conflict als kans voor democratisering. Nanke heeft een achtergrond in de antropologie en bestuurskunde, en voert op dit moment haar NWO VENI-onderzoek uit. Ze doet hiervoor etnografisch (actie-)onderzoek, waar hier meer over te lezen is.
Beluister de podcast
Shownotes
0:20 Jacobs, J. (1993). The death and life of great American cities. Vintage Books. https://www.amazon.com/Death-Life-Great-American-Cities/dp/067974195X
11:11 Nanke Verloo gebruikt in haar onderzoek vaak het werk van Chantal Mouffe. Lees hier meer: https://www.filosofie.nl/filosofen/chantal-mouffe/
14:30 Studio L A – Geheugenbalkon Groningen https://studio-la.org/nl/werk/geheugenbalkon/
35:40 Discussiëren kun je leren: https://www.discussierenkunjeleren.nl/
Gerelateerde Rooilijn-artikelen
Artikel over ‘Democratie, inspraak en participatie’
Artikel over ’50 jaar participatie: ladder op, ladder af’
Signalement over Maximaal, gelijk, voldoende, vrij: vier perspectieven op de rechtvaardige stad
Stelling over ‘Echte inspraak is bij burgerparticipatie vaak afwezig’
Artikel van Nanke Verloo over de strijd om de straat in de Amsterdamse Wallen.
Alle podcasts
Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de EFL stichting.
Als universitair docent planologie verzorgt Jannes (j.j.willems@uva.nl) onderwijs in de bachelors Sociale Geografie & Planologie en Future Planet Studies.
Centraal in zijn onderzoek staat de rol die infrastructuur- en waterbeheerders spelen in ruimtelijke transformaties. Jannes onderzoekt bijvoorbeeld hoe stedelijke waterbeheerders nieuwe blauwgroene infrastructuren realiseren om de stad klimaatbestendig te maken, en welke nieuwe samenwerkingen beheerders hiervoor opzetten met bedrijven, bewoners en andere organisaties. Daarnaast onderzoekt hij hoe de renovatie en vervanging van verouderde infrastructuur kan worden gecombineerd met andere ruimtelijke vraagstukken.
Eerder was Jannes werkzaam aan de Erasmus Universiteit als postdoc (afdeling Bestuurskunde). Hij promoveerde in 2018 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
0 reacties