100 jaar Modern Den Haag: van Nirwana tot Central Innovation District

20 januari 2021

Marcel Teunissen, Eric Vreedenburgh (2020)

100 jaar Modern Den Haag: van Nirwana tot Central Innovation District

nai010 publishers, Rotterdam
144 p.
ISBN 978-94-6208-579-4
€ 29,95 ook verkrijgbaar als e-book

Dit boek gaat over Haagse innovaties in de gebouwde omgeving, de weerstand daartegen en de sociaal-maatschappelijke context van vernieuwingsdrang.

Den Haag is bekend als stad van traditionele baksteenarchitectuur en consensuscultuur, maar kent ook een architectuur van moderniteit en innovatie. Deze laatste is weinig belicht in publicaties. Dit boek is daarmee een mooie aanvulling op de al bestaande publicaties over architectuur in Den Haag.

Het boek laat zien wat de intentie van de huidige moderniteit in wezen is: innovatie, nieuwe ontwikkelingen beproeven, in gang te zetten en geen angst te hebben om vooruit te kijken. Deze moderniteit komt gedeeltelijk voort uit technieken die rond 1920 al in de kinderschoenen stonden, zoals zonne-energie, stralingswarmte, lichtgewicht prefab, vrije en flexibele plattegronden, dubbel grondgebruik, nieuwe constructiemethodes, nieuwe vormen van communicatie, vervoer en de ‘economie van de natuur’.

Het boek start met het Nieuwe Bouwen van Jan Duiker, Jan Wiebenga en Jan Wils en eindigt bij de laatste innovaties zoals bruggebouwen boven de Utrechtse Baan, het vernieuwde Den Haag Centraal en de op de toekomst gerichte smart city- en duurzaamheidsconcepten in het Central Innovation District.

Author profile
Elisabeth is portefeuillemanager bij woningcorporatie Tablis Wonen en redacteur bij Rooilijn.

Author profile
Elisabeth is portefeuillemanager bij woningcorporatie Tablis Wonen en redacteur bij Rooilijn.

Signalement gegevens:

20 januari 2021

De tekst en tabellen in deze bijdrage zijn gepubliceerd onder een CC BY-NC-ND licentie. Voor hergebruik van foto’s en illustraties dient u contact op te nemen met Rooilijn.
Whatsapp

Reageer op deze publicatie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.