Wat zijn de effecten van migratie op hedendaagse Europese steden? En hoe kan architectuur, stedenbouw en planologie ertoe bijdragen dat onze steden deze diverse migratiestromen beter kunnen absorberen? Die vragen staan centraal in dit boek dat uit twee losse delen bestaat. Eerst krijgt de lezer aan de hand van zes uitgebreide en uiteenlopende casestudies (Londen, Prato, Berlijn, Amsterdam, Aarhus, Wenen) inzicht in hoe verschillende steden in het verleden en op dit moment met expats, internationale studenten, vluchtelingen en economische migranten omgaan. Na deze analyses van lokale wetenschappers volgt een catalogus van honderd projecten die het migratievraagstuk op verschillende manieren en op verschillende niveaus adresseren. Inspirerende projecten op het gebied van wonen, werken, onderwijs, openbare ruimte en integratie. Het boek is de weerslag van een meerjarig onderzoeksproject dat onder andere de architectuurbiënnale van Venetië aandeed. Het laat zien hoe de gebouwde omgeving een belangrijke rol kan spelen bij inspanningen om van de West-Europese stad een veerkrachtige stad van komen en gaan te maken.
Gerben doet onderzoek naar het gebruik van de openbare ruimte, waaronder de manier waarop kinderen deze gebruiken en ervaren. Dit doet hij bij het lectoraat 'Gezonde leefstijl in een stimulerende omgeving' van De Haagse Hogeschool.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als coördinator van Platform Stad en Wijk en als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk, en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij meerdere jaren de rubrieken 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineerde.
0 reacties