Met ‘permanente tijdelijkheid’ stelt het bureau Zones Urbaines Sensibles (ZUS) een nieuwe manier van ‘stad maken’ voor. Een strategie die vertrekt vanuit de gedachte dat een stad altijd in beweging is, continu in verandering. Samen met een terugtrekkende overheid en het falen van de markt vraagt dit om nieuwe methoden van planning en ontwerp. Een denk- en werkwijze van onderop waarin waarden en mensen centraal staan en waarbij nieuwe verbanden worden gelegd tussen architectuur, economie, politiek en openbare ruimte. Dit dikke Engelstalige boek bevat veel foto’s en afbeeldingen en beschrijft de (ontstaans-)geschiedenis van ZUS. Het omschrijft hoe je tijdelijke interventies kan inzetten voor lange termijn oplossingen. Dit aan de hand van twee internationaal bekende en prijswinnende projecten. De eerste is De Luchtsingel, een houten voetgangersbrug die Rotterdam Noord met het centrum verbindt en nieuw leven brengt in een vergeten gebied met een dakakker, een park en een evenemententerrein op een voormalig spoor. De tweede is het aangrenzende SCHIEBLOCK, een creatieve verzamelplaats met studio’s en semipublieke ruimtes voor ontmoeting en performance. Beide testlocaties voor de stad van permanente tijdelijkheid.
Gerben doet onderzoek naar het gebruik van de openbare ruimte, waaronder de manier waarop kinderen deze gebruiken en ervaren. Dit doet hij bij het lectoraat 'Gezonde leefstijl in een stimulerende omgeving' van De Haagse Hogeschool.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als coördinator van Platform Stad en Wijk en als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk, en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij meerdere jaren de rubrieken 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineerde.
0 reacties