Het bieden van betaalbare en passende huisvesting voor alle groepen huishoudens, zodanig dat de segregatie binnen de stad wordt beperkt, is een gedeelde doelstelling voor veel snelgroeiende steden. Deze ‘ongedeelde stad’ staat echter onder druk. In dit proefschrift staat de vraag centraal hoe de sociaalruimtelijke verdeling van de Amsterdamse woonruimte zich door de tijd heeft ontwikkeld. Daarbij wordt gekeken naar de inputfactoren (strategie, beleid, economie, demografie) en handelingsprocessen die vraag en aanbod samenbrengen. Het sociaalruimtelijke resultaat hiervan is vervolgens aan de hand van twee standaarden (priority en sufficiency) beoordeeld op verdelingsrechtvaardigheid. Uit de grondige studie blijkt onder andere dat er aanzienlijke meningsverschillen bestaan tussen actoren over de implementatie van de ‘ongedeelde stad’ en wat dit mag kosten. Daarnaast zijn deze aan verandering onderhevig door nieuwe marktomstandigheden en financiële beperkingen. Ook blijkt dat de veranderde wet- en regelgeving binnen de sociale huurvoorraad grote invloed heeft gehad op de toegang van middeninkomens tot de woningmarkt. Private woningaanbieders zijn niet – zoals werd gehoopt – in dit gat gesprongen. Ook toont het onderzoek aan dat strategieën, zoals huurprijsbeleid van corporaties, zeer beperkte effecten hebben op een rechtvaardigere verdeling van de woningvoorraad.
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties