Theo Baart fotografeert stad en landschap. Wat levert de wrijving op tussen enerzijds planning en ontwerp en anderzijds de alledaagse dynamiek? Hoe ziet onze omgeving eruit en wat zegt dat over ons? Die vragen probeert hij te beantwoorden in zijn projecten. Zo ook in de publicatie Groot Amsterdam.
Aanleiding voor zijn nieuwste boek is de rondtocht van de fotograaf door zijn woonomgeving. Als inwoner van Hoofddorp, een voorstad van Amsterdam, kwam hij erachter dat hij eigenlijk in een metropoolregio woont en werkt. Maar wat is dat? Van een stad, een dorp of het platteland kan iedereen zich wel een voorstelling maken. Maar wat is een metropoolregio? Die vraag was aanleiding voor een drie jaar durende expeditie door Groot-Amsterdam. Van Buitenkaag naar de Zuidas, via Almere en Weesp naar de Sluisbuurt in Amsterdam. Steeds kijkend vanuit de randen van de regio naar de grote stad. Hoe komt het buitengebied aan de groeiende stad vast te zitten? Hoe gaat Groot-Amsterdam er uiteindelijk uitzien?
Het boek toont de verschillende ruimtelijke kwaliteiten van het metropolitane landschap. Naast de vraag waar de ruimtelijke dynamiek neer slaat, wordt er ook gekeken naar onder andere de energietransitie, de woningbouwopgave, de veranderende mobiliteit en de klimaatadaptatie. Welke gebieden gaan daardoor ingrijpend van aangezicht veranderen en welke liggen in de luwte van andere ruimtelijke claims waardoor daar ogenschijnlijk niet al te veel kan gebeuren? En in het verlengde: welke ruimtelijke opgaven zijn in een onstuimig groeiende stadsregio nog lokaal en welke moet je op regionale of zelfs nationale schaal bezien?
Deze vragen komen door middel van fotografisch beelden en een reisverslag aan de orde. Voor verdere duiding zijn enkele bondige teksten, datavisualisaties en themakaarten opgenomen. Deze laatste zijn gemaakt onder redactie van planoloog Ton Bossink en stedenbouwkundige Jurjen Tjarks. Groot Amsterdam is daarmee meer dan een salontafelboek. Het is een metropolitane verkenning die interessante inzichten oplevert voor zowel planologen, stedenbouwkundigen als landschapsarchitecten.
Gerben doet onderzoek naar het gebruik van de openbare ruimte, waaronder de manier waarop kinderen deze gebruiken en ervaren. Dit doet hij bij het lectoraat 'Gezonde leefstijl in een stimulerende omgeving' van De Haagse Hogeschool.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als coördinator van Platform Stad en Wijk en als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk, en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij meerdere jaren de rubrieken 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineerde.
0 reacties