Dit in het Engels geschreven boek gaat over een van de meest lastige vraagstukken van Mumbai en India: de volkshuisvesting. In Mumbai zijn er door de enorme bevolkingsgroei grote tekorten aan betaalbare woningen. Meer dan veertig procent van de bevolking woont in illegale nederzettingen en sloppenwijken. Dit boek laat zien dat er ook andere manieren zijn om het tekort op te lossen dan massaproductie van eenzelfde standaard woningtype. Padora roept op om na te denken over huisvesting in de breedste zin. Niet alleen de woning, ook de vorming van gemeenschappen verdient aandacht.
Het boek bevat veel tekeningen en foto’s. Daarnaast heeft Padora een serie analytische modellen ontwikkeld die de ruimtelijke organisatie en infrastructuur van de traditionele stedelijke woningbouwtypologieën in Mumbai laten zien. De geanalyseerde woningtypologieën lopen uiteen van zogenaamde chawls (oorspronkelijk arbeiderswoningen die veranderd zijn in levendige gemeenschappen) tot een meer hybride typologie als de Swadeshi-markt tot door de staat geïnitieerde woningbouwprojecten van de laatste vijftien jaar.
De voorbeelden dagen architecten, planners en ontwerpers uit om na te denken over betaalbare huisvesting, waarbij het niet gaat om de hoogte van investeringen en rendementen, maar huisvesting als een fundamentele bouwsteen voor de stad zelf. Een huis dat voorziet in de behoefte van de bewoners, de gemeenschap waar ze deel van uitmaken en de stad als geheel.
0 reacties