How to build an Indian house, the Mumbai example

29 augustus 2020

Sameep Padora (2020)

How to build an Indian house, the Mumbai example

nai010 publishers, Rotterdam
287 p.
ISBN 978-94-6208-553-4
€ 19,95

Dit in het Engels geschreven boek gaat over een van de meest lastige vraagstukken van Mumbai en India: de volkshuisvesting. In Mumbai zijn er door de enorme bevolkingsgroei grote tekorten aan betaalbare woningen. Meer dan veertig procent van de bevolking woont in illegale nederzettingen en sloppenwijken. Dit boek laat zien dat er ook andere manieren zijn om het tekort op te lossen dan massaproductie van eenzelfde standaard woningtype. Padora roept op om na te denken over huisvesting in de breedste zin. Niet alleen de woning, ook de vorming van  gemeenschappen verdient aandacht.

Het boek bevat veel tekeningen en foto’s. Daarnaast heeft Padora een serie analytische modellen ontwikkeld die de ruimtelijke organisatie en infrastructuur van de traditionele stedelijke woningbouwtypologieën in Mumbai laten zien. De geanalyseerde woningtypologieën lopen uiteen van zogenaamde chawls (oorspronkelijk arbeiderswoningen die veranderd zijn in levendige gemeenschappen) tot een meer hybride typologie als de Swadeshi-markt tot door de staat geïnitieerde woningbouwprojecten van de laatste vijftien jaar.

De voorbeelden dagen architecten, planners en ontwerpers uit om na te denken over betaalbare huisvesting, waarbij het niet gaat om de hoogte van investeringen en rendementen, maar huisvesting als een fundamentele bouwsteen voor de stad zelf. Een huis dat voorziet in de behoefte van de bewoners, de gemeenschap waar ze deel van uitmaken en de stad als geheel.

Author profile
Elisabeth is portefeuillemanager bij woningcorporatie Tablis Wonen en redacteur bij Rooilijn.

Author profile
Elisabeth is portefeuillemanager bij woningcorporatie Tablis Wonen en redacteur bij Rooilijn.

Signalement gegevens:

29 augustus 2020

De tekst en tabellen in deze bijdrage zijn gepubliceerd onder een CC BY-NC-ND licentie. Voor hergebruik van foto’s en illustraties dient u contact op te nemen met Rooilijn.
Whatsapp

Reageer op deze publicatie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.