Space Syntax is een methode die in de jaren zeventig is ontwikkeld door professor Bill Hiller van University College London. Het is een hulpmiddel dat kan worden gebruikt voor ruimtelijke analyses. Het berekent ruimtelijke relaties in de gebouwde omgevingen en is te gebruiken op meerdere schaalniveaus. Zo kan je bijvoorbeeld met behulp van Space Syntax de mate van ruimtelijke integratie van een straat in relatie tot alle andere straten berekenen. En binnen gebouwen de mate van ruimtelijke integratie van alle ruimtes. De resultaten van deze ruimtelijke analyses kunnen vervolgens worden vergeleken met een groot aantal sociaal-economische gegevens, zoals voetgangersstroomsnelheden, vastgoedprijzen, criminaliteitscijfers, locatiepatroon van stedelijke functies en de mate van bebouwingsdichtheid. Omdat er wereldwijd steeds meer behoefte is om de verbanden tussen de gebouwde omgeving en sociaal-economische gegevens te onderzoeken, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de Space Syntax-methode. Bijvoorbeeld bij stedenbouwkundige ontwerpen en bij het vernieuwen van stedelijke gebieden.
Het nieuwe leer- en gebruiksboek Introduction to Space Syntax in Urban Studies legt uit hoe Space Syntax is opgebouwd, hoe het werkt, geeft inzicht in de theoretische basis ervan en hoe Space Syntax kan worden toegepast in allerlei verschillende praktijken, van de stedenbouw tot archeologie, sociologie, criminologie, stratenbouw en vastgoedontwikkeling. Daarnaast beschrijft het boek hoe Space Syntax verschilt van andere methoden en demonstreert het verschillende analysetechnieken en onderzoeksresultaten.
Het boek – dat gratis is te downloaden – is geschreven door de hoogleraren Akkelies van Nes en Claudia Yamu. Beide auteurs hebben twintig jaar ervaring met het onderwijzen, ontwikkelen en gebruiken van Space Syntax in onderzoek. De inhoud van het boek is ontwikkeld op basis van collegeaantekeningen door de jaren heen in verschillende cursussen over Space Syntax en ruimtelijke modellering.
Gerben doet onderzoek naar het gebruik van de openbare ruimte, waaronder de manier waarop kinderen deze gebruiken en ervaren. Dit doet hij bij het lectoraat 'Gezonde leefstijl in een stimulerende omgeving' van De Haagse Hogeschool.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als coördinator van Platform Stad en Wijk en als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk, en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij meerdere jaren de rubrieken 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineerde.
0 reacties