Na de ‘Verkenning van de rechtvaardige stad’ (2018) schreven Simon Franke en Wouter Veldhuis een nieuw essay: ‘Onderweg naar de rechtvaardige stad: over nabijheid, vertrouwen, wederkerigheid en gemeenschap’. Volgens Franke en Veldhuis staat het idee van de rechtvaardige stad in vergelijking met 2018 beter op het netvlies van politici, bestuurders en bewoners. Maar het kompas om zo’n rechtvaardige stad te bereiken staat nog niet altijd goed afgesteld. Het essay probeert te helpen de stedelijke omgeving stapsgewijs te verbeteren, zodat uiteindelijk een stad ontstaat waar “iedereen recht [heeft] op een betekenisvol leven in een betekenisvolle omgeving” (p.5).
Het essay is opgedeeld in drie delen en bestaat uit korte hoofdstukjes. Voor wie meer wil weten kan terecht bij de vele voetnoten die verwijzen naar boeken, artikelen en LinkedIn-bijdragen. Deel 1 richt zich op het creëren van aansprekende verhalen over de rechtvaardige stad, en de achterliggende publieke waarden. Deel 2 verschuift de aandacht naar ruimtelijke actie en interventie, met een nadruk op stedebouw. Stede betekent hier plek. Met deze definitie wordt “stadmaken” meer dan alleen stedelijk ontwerp en een rationele afweging van ruimteclaims. Het legt meer nadruk op de noden en wensen van de samenleving, en de betekenissen die de samenleving toekent aan plekken. In deel 3 wordt tenslotte de uitvoering besproken. Het essay verandert hier niet in een “handboek” dat een “gereedschapskist” van instrumenten presenteert, maar het biedt een reflectie op de rol van de stedebouwkundige in het werken aan de rechtvaardige stad.
“Collectief zullen we met politieke instituties en burgers in de tussenruimte moeten werken aan een rechtvaardige stad” is een van de conclusies uit het essay (p.105). Dat klinkt misschien wat wollig, maar de reflecties en handreikingen die Franke en Veldhuis bieden helpen om het kompas beter af te stellen.
Als universitair docent planologie verzorgt Jannes (j.j.willems@uva.nl) onderwijs in de bachelors Sociale Geografie & Planologie en Future Planet Studies.
Centraal in zijn onderzoek staat de rol die infrastructuur- en waterbeheerders spelen in ruimtelijke transformaties. Jannes onderzoekt bijvoorbeeld hoe stedelijke waterbeheerders nieuwe blauwgroene infrastructuren realiseren om de stad klimaatbestendig te maken, en welke nieuwe samenwerkingen beheerders hiervoor opzetten met bedrijven, bewoners en andere organisaties. Daarnaast onderzoekt hij hoe de renovatie en vervanging van verouderde infrastructuur kan worden gecombineerd met andere ruimtelijke vraagstukken.
Eerder was Jannes werkzaam aan de Erasmus Universiteit als postdoc (afdeling Bestuurskunde). Hij promoveerde in 2018 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
0 reacties