In dit Engels geschreven boek wordt vijftien jaar onderzoek naar het Vlaamse en Nederlandse landschap van een groep Belgische en Nederlandse onderzoekers samengebracht. De onderzoekers zijn met elkaar verbonden doordat zij zich allen richten op actor-relationeel planningsonderzoek rondom complexe thema’s. Hiermee wordt gedoeld op de overgang van government naar governance: het afscheid van een overheidsgestuurde planologie met weinig invloed voor de samenleving naar een planologie waarbij tal van belanghebbenden betrokken zijn en de overheid meer faciliterend optreedt. De actor-relationele benadering start dus niet bij een standpunt van een overheid of bij de actualisering van bestaande plannen, maar start juist bij een probleemdefinitie van marktpartijen of burgers. Deze nieuwe denk- en werkwijze heeft geleid tot nieuwe actoren, nieuwe relaties en nieuwe verhoudingen in het planningslandschap.
De afgelopen vijftien jaar zijn deze nieuwe samenwerkingsvormen onderzocht bij verschillende ruimtelijke ordeningsvraagstukken binnen Vlaanderen, Nederland en daarbuiten. Dit boek brengt de onderzoeksresultaten samen en richt zich op toekomstige uitdagingen bij dit type planningsonderzoek. Het boek is thematisch geordend rondom de thema’s actoren, relaties en benaderingen. Het bestaat uit wetenschappelijke artikelen, retrospectieve intermezzo’s en korte illustrerende teksten.
Het doel van het boek is tweeledig: ten eerste laat het boek de erfenis van de actor-relationele benadering zien. Thema’s als klimaatverandering, woningmarkt, openbaar vervoer en de effecten van de stadsvernieuwing komen zo aan bod. Ten tweede dient het boek als een springplank voor de actor-relationele en complexiteitsgevoelige onderzoeksplanning in de toekomst. Als inspiratiebron voor planners, stedenbouwkundigen, theoretici, studenten en stakeholders.
0 reacties