Studenten worden tegenwoordig steeds meer ingezet voor praktijkgericht onderzoek in steden. Maar hoe doe je dit? Van welke onderzoeksmethoden kan je gebruik maken? Kevin Ward, hoogleraar sociale geografie aan de Universiteit van Manchester stelde samen met diverse (associate) professoren een praktische gids samen voor studenten om inzicht te geven in de verschillende manieren waarop je de stad kan onderzoeken. In het boek komt het gehele onderzoeksproces aan de orde: van het onderzoeksontwerp en dataverzameling tot het schrijfproces en het presenteren van de resultaten. Maar bovenal geeft het inzicht in de verschillende onderzoeksmethoden. Elk hoofdstuk behandelt een andere manier van data verzamelen. Aan de orde komen onder andere de welbekende enquêtes, interviewtechnieken, etnografisch onderzoek, geografisch informatiesystemen (GIS) en archiefonderzoek. Maar er is ook aandacht voor minder bekende methoden zoals discoursanalyse (taalkunde), het inzetten van dagboeken, het gebruik van visuele methoden zoals fotografie en film, en de analyse van het stedelijk leven door middel sociale media. Zoals een goed leerboek betaamt, wordt ieder hoofdstuk afgesloten met literatuurtips en een lijstje met veelgestelde vragen (en antwoorden). Daarmee is het een goed handboek voor studenten die meer inzicht willen in het brede spectrum aan onderzoeksmethoden, maar ook voor docenten die op zoek zijn naar leesvoer voor diezelfde studenten.
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties