Krimpsteden zijn een wereldwijd fenomeen. Daar waar de megasteden blijven groeien, daalt het aantal inwoners van veel kleinere steden. Een ontwikkeling die vaak wordt genegeerd, zeker in landen die te maken hebben met grootschalige emigratie. Zo ook in Roemenië. Sinds het einde van het Warschaupact zijn de politieke en economische omstandigheden hier en in de rest van Oost-Europa flink veranderd. Het kapitalisme en het openen van de grenzen heeft veel economische voorspoed opgeleverd, maar tegelijkertijd heeft het ook voor een sociale en ruimtelijke scheiding gezorgd. In een tweeluik (‘onderzoek en analyse’ en ‘reacties en interventies’) geven een scala aan auteurs inzage in de achterliggende oorzaken van en oplossingsrichtingen voor deze krimpgebieden. Het gaat hen niet alleen om de demografische, maar ook om de sociaal-culturele, fysieke en economische veranderingen. Dit op basis van een interdisciplinair onderzoek met wetenschappers, kunstenaars, architecten en planologen. Door een brede blik aan te houden, en in combinatie met de toegepaste maatregelen en voorstellen uit deel twee, is dit Engelstalige naslagwerk ook leerzaam voor andere krimpregio’s in de wereld.
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties