Overheden betrekken burgers steeds meer bij de planning, vormgeving en onderhoud van hun stad. Terwijl burgers steeds vaker zelf stappen ondernemen om hun leefomgeving te verbeteren en om maatschappelijke initiatieven te ontplooien die in hun ogen de markt en de overheid laten liggen. Daarmee versterken ze eigenaarschap in de publieke ruimte en soms ook ‘het wij-gevoel’ in buurten. Zo ook in Utrecht. Een van de belangrijke gangmakers aldaar zijn de Utrechtse Ruimtemakers. Een “zwerm van mensen, initiatieven en collectieven” die actief (willen) zijn bij het vraagstuk omtrent de verschuiving van macht tussen markt, overheid en bewoners. Zij hebben de handen ineen geslagen om zo tezamen meer invloed en ruimte in de stad te krijgen. De publicatie is een journalistiek verslag van een bijeenkomst georganiseerd door de Utrechtse Ruimtemakers en de gemeenteraad. Initiatiefnemers, ambtenaren, ondernemers en raadsleden wilden aan de hand van Utrechtse praktijkervaringen onderzoeken hoe de rol van initiatiefnemers in het samen stadmaken is te versterken. Dit heeft uiteindelijk geleidt tot acht lessen over zeggenschap, honoreren, organiseren en oogsten. Lessen die voor alle politici, beleidsmakers en stadmakers in Nederland leerzaam zijn.
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties