De Amerikaanse suburb staat onder druk. De woonwijken met grote, vrijstaande eengezinswoningen en lage dichtheden zorgen voor een leefomgeving die volledig is gericht op de auto. Dit doordat voorzieningen te ver weg zijn, geen passend openbaar vervoer bestaat en wandel- en fietspaden vaak ontbreken. Los van de kosten voor de portemonnee en het milieu zorgt al dit autoverkeer ook voor een ongezonde leefstijl. Al een aantal jaren is een beweging gaande om dit soort woonwijken te verdichten, functiemenging aan te brengen en beloopbaar te maken. In dit boek komen verschillende vormgevers aan het woord die demonstreren hoe dit soort slaapwijken meer leven in kunnen worden geblazen. In plaats van het bouwen van een groot overdekt winkelcentrum met enorm parkeerterrein gaat het juist om het introduceren van de menselijke maat in de architectuur, stedenbouw en ontwerp van deze aanstaande stadswijken. Hoewel het boek volledig is gericht op de Amerikaanse excessen, biedt het inspirerende voorbeelden en maatregelen die ook in een Nederlandse ‘bloemkool-‘ of vinexwijk kunnen worden toegepast.
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties