Dankzij alle technologische ontwikkelingen en het goedkope vliegverkeer is tegenwoordig alles dichtbij. Door deze globalisering is een nieuwe verhouding ontstaan tussen ruimte, plaats en tijd. Mensen, goederen en ideeën zijn volledig footloose geworden. Denk bijvoorbeeld aan migranten, expats, studenten en toeristen. Dit nomadische bestaan is de afgelopen decennia in belang toegenomen. Toch blijft ook een verlangen bestaan om ergens thuis te horen, onderscheidend te zijn en een identiteit te hebben. En is het noodzakelijk dat we een antwoord vinden op de gevolgen van dit vrije verkeer, zoals massamigratie, klimaatverandering en de steeds grotere macht van een aantal bedrijven. Het antwoord op al deze bewegingen is volgens de auteur de Civic City. Een stad met betrokken burgers en een stad die kan fungeren als toevluchtsoord, ontmoetingsplek, plek voor gemeenschapsvorming en als centrum van innovatie zodat we kunnen werken aan zaken als ongelijkheid en klimaatverandering. In dit boek met verrassend veel foto’s en korte hoofdstukken baant de uitvinder van het Creative City-concept zich een weg door het ontwikkelende stedelijke landschap en de kansen en mogelijkheden die het te bieden heeft.
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties