De wereld om ons heen is veranderd en daardoor zijn nieuwe machtsverhoudingen ontstaan tussen burger, overheid en markt. De aanleidingen hiervoor zijn divers, net zoals het aantal gebruikte termen. Het gevolg is in ieder geval dat steeds meer stedelijke vraagstukken door en voor bewoners worden opgepakt. Ook dit boek is een ode aan de kracht van de lokale praktijk. Via een bottom-up aanpak, horizontale sturing en een meer democratisch proces kan volgens de auteurs effectiever en efficiënter worden gewerkt aan een diverse, sociaal inclusieve samenleving en een duurzame stad. De auteurs zien de invloed van deze lokale gemeenschappen echter niet als substituut, maar als aanvulling op de belangrijke rol die overheden en marktpartijen ook moeten spelen om de hedendaagse opgaven aan te kunnen. In het boek komen vooruitstrevende steden aan de orde, zoals Pittsburgh, Indianapolis en Kopenhagen. Uit deze verhalen, die vooral met een Amerikaanse bril zijn beschreven, zijn nieuwe vormen van groei, samenwerking en financiën te destilleren die ook voor Nederlandse steden leerzaam zijn.
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties