Doordat steden en economieën blijven groeien plegen we steeds meer roofbouw op natuurlijke bronnen. Het concept van de circulaire economie kan daar uitkomst voor bieden. Dit houdt in dat we de behoefte aan nieuwe grondstoffen en het vernietigen van afval minimaliseren door bestaande materialen en reststoffen opnieuw in te zetten in het productieproces. Daarmee verschuift de huidige lineaire economie (take-make-waste) naar een circulair systeem (reuses, recycles and repairs). Het boek onderzoekt de verschillende benaderingen van circulariteit en de manier waarop we afval in ons dagelijkse systeem kunnen integreren. Dit aan de hand van casestudies in onder andere Nederland, Engeland, Slovenië en de Verenigde Staten, waar progressieve beleidsmakers en economische innovaties de eerste stappen zetten naar een stedelijke kringloopeconomie. Het boek is ontworpen als een toolkit die een nieuwe impuls kan geven aan dialoog, draagvlak en actie voor circulaire benaderingen en initiatieven. Het is vooral interessant voor burgers, ontwerpers, politici en andere stadmakers die inspiratie zoeken en die samen met andere partijen aan de slag willen gaan om deze systeemverandering te realiseren.
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties