Dit Engelstalige proefschrift richt zich op de vraag hoe het toepassen van theorieën en concepten uit het vakgebied van transitiestudies kan helpen om verandering in stedelijke regio’s beter te begrijpen. Verder wordt gereflecteerd over hoe dit handvatten kan bieden om de urgente duurzaamheidsopgaven waar deze regio’s voor staan aan te pakken. Op basis van een literatuurstudie is een raamwerk gemaakt van het ruimte- en mobiliteitssysteem. Deze bestaat uit structuren en daarmee samenhangende praktijken van verschillende soorten actoren. Meestal handelen actoren naar deze structuren, maar zij kunnen daarvan afwijken. Door dit handelen worden structuren gereproduceerd of veranderd. Daarbij worden de actoren en structuren beïnvloed door diverse regels en discoursen. Vervolgens is gekeken waarom en hoe transities plaatsvinden in het regionaal ruimte- en mobiliteitssysteem door middel van een vergelijkende casestudie in de stedelijke regio’s van München en Zürich. Tenslotte is onderzocht hoe rondom de knooppuntontwikkeling in de regio Amsterdam de conceptualisatie van het ruimte- en mobiliteitssysteem als een sociaal-technisch systeem geïntegreerd kan worden in een planningsbenadering om transitiepogingen te ondersteunen. De breedte van deze benadering – in termen van de overwogen ontwikkelingen en betrokken actoren – resulteerde in innovatieve en gedragen oplossingen voor het duurzaamheidsvraagstuk.
Gerben doet onderzoek naar het gebruik van de openbare ruimte, waaronder de manier waarop kinderen deze gebruiken en ervaren. Dit doet hij bij het lectoraat 'Gezonde leefstijl in een stimulerende omgeving' van De Haagse Hogeschool.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als coördinator van Platform Stad en Wijk en als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk, en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij meerdere jaren de rubrieken 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineerde.
0 reacties