Hoewel er nu nog geen ervaring is met het gemengd huisvesten van studenten en vluchtelingen op grote schaal, is er wel ervaring op kleinere schaal met de combinatie van studenten en kwetsbare jongeren, waaronder vluchtelingen. En die ervaring is uitstekend.
De laatste jaren zijn er veel voorbeelden van huisvesting waar allerlei soorten jongeren door elkaar wonen: studerende, werkende en werkloze jongeren, jongeren die uitstromen uit de zorg en sinds kort ook jonge vluchtelingen. Het succes van zulke huisvesting wordt juist bepaald door het mengen van de meer kwetsbare jongeren met ´normale´ jongeren.
Jonge mensen die uit een miserabele situatie komen, zoals vluchtelingen, krijgen hierdoor de kans om een nieuw leven te beginnen in een stimulerende omgeving, namelijk door de alledaagse omgang met leeftijdsgenoten die bezig zijn met studie en werk een toekomst op te bouwen. En die kans grijpen ze met beide handen aan. Binnen een tijdsbestek van maanden hebben kwetsbare jongeren een nieuw sociaal netwerk opgebouwd en starten een studie of vinden een baan.
Gecombineerde huisvesting met vluchtelingen biedt studenten ook voordelen en mogelijkheden. Zo leren zij met mensen omgaan met een andere achtergrond en verruimen daarmee hun blik op de wereld. Vooroordelen maken plaats voor waardevolle mensenkennis en levenservaring. Onder veel studenten leeft bovendien een sterke behoefte iets te doen aan de vluchtelingenproblematiek. Gezamenlijke huisvestingsprojecten bieden bij uitstek de gelegenheid de daad bij die gedachte te voegen op een vanzelfsprekende en doeltreffende manier. Door samen te wonen en te leven bieden studenten hun gevluchte leeftijdsgenoten een prettige omgeving, waarin zij zich gewaardeerd en gesteund weten; een omgeving waarin zij zich steeds minder vluchteling voelen.
Een jonge Syriër die sinds enige maanden in een project van Socius woont, vertelde dat hij het goed kan vinden met zijn huisgenoten. Hij kookt graag voor ze en gaan elke donderdagavond uit in de Tivoli. Daaruit blijkt dat integratie niet abstract en ingewikkeld hoeft te zijn. Het is makkelijk raakvlakken te vinden als je jong bent: samen koken en eten, gezelligheid, uitgaan, sport, films en muziek.
Jonge mensen zijn van nature nieuwsgierig, maken makkelijk contacten en leren snel van elkaar. Dit leidt ertoe dat met gemengde huisvesting jonge vluchtelingen razendsnel worden opgenomen in de Nederlandse samenleving en zich persoonlijk kunnen ontwikkelen. De grootste meerwaarde is daarom een natuurlijke en snelle integratie, waarbij ook de student kennis opdoet van andere culturen.
De voordelen die zo´n snelle en natuurlijke integratie vervolgens oplevert zijn teveel om op te noemen, voor zover ze al te overzien zijn. In ieder geval werkt het als een olievlek: de geïntegreerde vluchtelingen kunnen volgende groepen vluchtelingen weer helpen integreren, bij uitstek in gecombineerde woonprojecten. Daarmee zou gemengde huisvesting van studenten en vluchtelingen wel eens een belangrijk antwoord kunnen bieden op het huidige vluchtelingenvraagstuk.
0 reacties