Ruimtelijke Ordening? Als sociaal geograaf vind ik het heerlijk om hiermee bezig te zijn. En wat een voorrecht is het, dat ik dit in mijn portefeuille kreeg toen ik tussentijds in de Tweede Kamer kwam in juni 2019.
Nederland is een prachtig land, waar de ruimte beperkt is, en we voor opgaven en keuzes staan die belangrijk zijn voor nu en voor de toekomst. Daar wil ik aan bijdragen. Het belang van ruimtelijke ordening is misschien wel groter dan ooit. We moesten de ruimte in Nederland altijd al goed verdelen. Maar juist nu is er een aantal enorme opgaves op het gebied van energie, klimaat en woningbouw die we goed in die beperkte ruimte moeten gaan inbedden. Er moeten keuzes gemaakt worden die op de korte, maar zeker ook op de lange termijn, moeten leiden tot oplossingen en een goede inpassing in dat bijzondere land van ons met haar eigen identiteit en unieke landschap.
De VVD neemt de ruimtelijke ordening serieus en kijkt er met een positieve grondhouding naar. We zijn optimistisch over wat meewerkende partijen zelf kunnen brengen en uitvoeren, binnen het grotere geheel dat in Nederland gerealiseerd moet worden. Dat betekent: wel een kader neerzetten, maar daarbinnen de ruimte geven om zelf in te vullen. En niet alles dicht reguleren en van bovenaf aansturen. Publiek-private samenwerking of lokale partijen die een bijdrage kunnen leveren aan de totale integrale programmering, daar moet ook ruimte voor zijn. Een en ander valt vorm te geven in zogenaamde Regionale Investeringsagenda’s (RIA’s) waarbinnen partijen in een regio in gesprek met elkaar zijn, omdat projecten vaak integraal van aard zijn, en ook niet gebonden zijn aan gemeentegrenzen. Lokale en provinciale overheden die samenwerken met marktpartijen, die voor een bepaalde opgave aan zet zijn. Dat kunnen NS, energiebedrijven of vastgoedontwikkelaars zijn. Maar ook organisaties op het gebied van landschap en natuurbehoud. Juist deze partijen moeten met elkaar aan tafel komen om invulling te geven aan de grote opgaves waarvoor we nu met elkaar staan.
Een belangrijke discussie voor de VVD is die over kernenergie. Het heeft als groot voordeel dat het weinig ruimte kost in vergelijking met windmolens en zonnepanelen op land en is dus van groot belang voor de ruimtelijke ordening. We willen ook meer bouwlocaties voor de broodnodige woningen. Gemeentes willen we stimuleren die grond vrij te maken en procedures bij nieuwbouw bekorten. Daarnaast willen we graag dat onze mainports Schiphol en de Rotterdamse haven duurzaam kunnen blijven groeien. Investeringen in infrastructuur zijn daarvoor onontbeerlijk. Te denken valt aan lightrailverbindingen tussen de grote steden en betere verbindingen tussen stad en regio. We willen graag mooie natuur houden, maar geen nieuwe Natura 2000-gebieden aanwijzen. Alle sectoren moeten ruimte krijgen om te groeien, de Rijksoverheid moet daarbij de regie nemen.
De periode die we nu door corona noodgedwongen thuis moeten werken, heeft laten zien dat heel Nederland meetelt. In de regio wonen, maar werken in de Randstad, waarbij de afstand door het digitale werken geslecht wordt, biedt nieuwe kansen die we moeten verzilveren. Maak gebruik van heel Nederland om de opgaves in te bedden en verdeel de baten en lasten evenredig. Daar zijn we in Nederland sterk in. Op een innovatieve manier naar de indeling en de ruimtelijke ordening van ons land kijken, dat biedt volop kansen!
0 reacties