De nieuwbouw op de zelfbouwkavels in de stad vliegt momenteel de grond uit. Ga maar kijken op het Zeeburgereiland, Amstelkwartier, de Buiksloterham of de Houthavens in Amsterdam. Fijn voor de bouwers/bewoners en goed voor de stad. Toch is het maar een druppel op de gloeiende plaat van het woningtekort in de stad. Je eigen woning bouwen is natuurlijk prachtig, maar helaas maar voor weinigen weggelegd. We weten inmiddels dat CPO veel langdurige inspanning vergt en niet echt goedkoper is dan seriebouw, ondanks het stimuleringsbeleid van de gemeente om locaties beschikbaar te stellen en de (geringe) korting op de grondprijs.
Hoewel ik niks tegen nieuwbouw heb, zou ik graag zien dat de gemeente minstens een vergelijkbare stimuleringsregeling zou toepassen voor het transformeren van bestaande gebouwen. De stad is vergeven van gebouwen (en gebieden) die hun functie verliezen of al hebben verloren. Dankzij acties sinds de jaren zeventig hebben veel steden inmiddels een stevige traditie in het transformeren van kerken, scholen, badhuizen, kantoren, fabrieken, loodsen, remises en wat dies meer zij. Iedereen kent de succesvolle voorbeelden van de Vondelkerk tot de Hallen en van de NDSM-werf tot de Kauwgomballenfabriek, met functies als wonen, werken, horeca en culturele broedplaatsen.
In tegenstelling tot woningen in de zelfbouwwijken, zorgt de transitie van gebouwen voor menging of versterking daarvan in bestaande wijken. In bijna alle gevallen gaat de buurt er op vooruit met de komst van de nieuwe functie en is het vaak de basis voor een gunstige verdere ontwikkeling van het gebied. Kijk bijvoorbeeld naar de gebieden in Noord langs het IJ. Waar weinig menging is, zoals in grote delen van Nieuw-West, kan een gericht transformatiebeleid van leegstaande gebouwen wellicht meer doen voor de aantrekkelijkheid van het gebied dan het vervangen van sociale huurwoningen door koopwoningen.
Er zijn in de stad nog talloze gebouwen die geschikt zijn voor verandering van functie. Uitgangspunt daarbij moet zijn dat het gebouw de mogelijkheden bepaalt van de nieuwe functies. Dus niet (teveel) slopen, maar behouden en vernieuwen.
Dat is ook milieuvriendelijker en duurzamer. Op deze manier blijft architectuur en historie in stand. Ook als een gebouw niet van een enorme schoonheid is kan het voor het karakter van de buurt vaak beter zijn om het te laten staan in plaats van het te vervangen door nieuwbouw.
Helaas komt het regelmatig voor dat een transitie-initiatief niet of zeer moeizaam van de grond komt. Probleem is dan onder andere dat het lastig is te voldoen aan bouwvoorschriften en brandveiligheidseisen. Veel creativiteit en soms dure (tijdrovende) oplossingen zijn dan nodig om een bouwvergunning te krijgen.
Het zou gemeenten sieren als zij naast het stimuleringsbeleid voor CPO-nieuwbouw ook aandacht en middelen besteden aan CPO-transformatieprojecten. Dat hoeft niet om enorme bedragen te gaan. Slim omgaan met bestaande instrumenten als erfpacht (bijvoorbeeld tijdelijk lagere grondprijs) en bijvoorbeeld het opzetten, samen met belanghebbenden, van een investeringsfonds (revolving fund) kan voor veel CPO-projecten al helpen. Als je projecten in de buurt echt wil helpen zou de gemeente niet moeten selecteren op prijs maar op kwaliteit en toegevoegde waarde voor de buurt. Een collectief uit de buurt zou hierdoor meer kans maken dan andere partijen.
Bouwe was van 2008 tot 2010 voorzitter van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oud-West in Amsterdam. Daarna heeft hij zijn oude bedrijf weer nieuw leven ingeblazen. Bouwe is oprichter van OSO (Olij Stedelijk Overleg). Zijn specialisme is proces- en projectmanagement in stedelijke herstructureringsgebieden waarbij breed maatschappelijk draagvlak nodig is om tot veranderingen te komen.
PvdA-politicus Adri Duivesteijn is al meer dan veertig jaar intensief betrokken bij de Nederlandse ruimtelijke ordening en stedelijke ontwikkeling, de kwaliteit van woningen en architectuur. Zijn primaire oriëntatie is de rol die de burger in deze processen speelt; Duivesteijn heeft altijd gepleit voor meer zeggenschap voor de eindgebruiker(s).
Meer informatie is te vinden op: https://www.adriduivesteijn.nl/
0 reacties