#10 Ruimte voor de Rivier

12 februari 2024

In seizoen 3 van Onder Planologen staat een onderwerp centraal waar we als planologen niet meer omheen kunnen: klimaatverandering. We trappen het nieuwe seizoen af met concept ‘Ruimte voor de Rivier’. Een Planologische KernBeslissing (PKB) door velen geroemd en die het rivierengebied vorm gaf. Margo van den Brink (RUG) promoveerde op dit onderwerp en neemt ons mee de details van deze aanpak in. Wat heeft Vitruvius bijvoorbeeld met rivieren te maken? Maar Ruimte voor de Rivier kan ook groter gezien worden, als een manier om naar onze delta (of moeras) te kijken. Dit perspectief wordt toegelicht door Maarten Kleinhans (UU), die ook een stuk kritischer is op de door velen genoemde PKB Ruimte voor de Rivier en er een fundamenteler alternatief tegenover stelt.

 

Gasten

Margo van den Brink is Universitair Hoofddocent Water en Ruimte aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze heeft veel onderzoek gedaan naar de PKB Ruimte voor de Rivier, onder meer naar de rol van de ontwerpers. Momenteel doet ze onderzoek naar drijvende toekomsten.

Maarten Kleinhans is Hoogleraar Biogeomorfologie van Rivieren en Estuaria. Hij onderzoekt hoe patronen van water, zand en vegetatie zich vormen. Daartoe gebruikt hij ook veelvuldig een ‘zandbak’, de Metronoom.

Beluister de podcast

Shownotes

 

Gerelateerde Rooilijn-artikelen

Column over werken met de natuur van Sybren Tjallingii (2023).

Signalement over de publicatie Ruimte voor de Rivier (2018) met essays van onder andere voormalig rijksadviseurs Dirk Sijmons en Yttje Feddes over ruimtelijke kwaliteit.

Alle podcasts

 

Author profile

Author profile

Podcast gegevens:
57

12 februari 2024

De tekst en tabellen in deze bijdrage zijn gepubliceerd onder een CC BY-NC-ND licentie. Voor hergebruik van foto’s en illustraties dient u contact op te nemen met Rooilijn.
Whatsapp

Reageer op deze column

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.