De binnenstad is zowel economisch als maatschappelijk van groot belang voor steden. Als gevolg van het publieke karakter en de concentratie van verschillende functies is het een plek voor diverse vormen van interactie en bedrijvigheid. In de publicatie wordt een pleidooi gehouden om de discussies over de huidige problemen van binnensteden te verplaatsen naar zes trends die de inrichting en het gebruik van binnensteden positief kunnen beïnvloeden. Deze zes trends (anders samenleven, anders produceren, anders consumeren, anders werken, anders investeren en anders vervoeren) zijn uitgewerkt in vier toekomstscenario’s: binnenstad united, de exclusieve binnenstad, de autarkische binnenstad en de binnenstad als game. De basis achter deze toekomstbeelden zijn twee onmiskenbare ontwikkelingen: de circulaire economie en de opkomst van big data. De scenario’s worden vergezeld van diverse beleidsaanbevelingen. Deze aanbevelingen hebben als doel de binnenstedelijke transitie van winkelplek naar stadshart mogelijk te maken.
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties