Zanzibar-stad is de hoofdstad van het Tanzaniaanse eiland Zanzibar en heeft circa 600.000 inwoners. De grootste attractie in de stad is het historische centrum (Stone Town) met tal van huizen van koraalsteen, dat als werelderfgoed bekendstaat bij UNESCO. Het andere deel van de stad heet Ng’ambo, wat letterlijk ‘de andere kant’ betekent en ook wel de nieuwe stad wordt genoemd. Dit gedeelte is veel groter en moderner met diverse bedrijfsgebouwen, grote appartementencomplexen en achterbuurten. De afgelopen jaren hebben de gemeente Amsterdam, African Architecture Matters en het Department of Urban and Rural Planning in Zanzibar onderzoek gedaan naar het stedelijk landschap van dit stadsdeel. Een op het eerste gezicht bijzondere samenwerking, maar beide steden kennen als UNESCO World Heritage site de uitdagingen die te maken hebben met cultureel erfgoed en verdere verstedelijking. Het resultaat is een atlas, met tal van foto’s, kaarten, stedenbouwkundige plannen en verhalen van inwoners, die inzicht geeft in meer dan honderd jaar stedelijke ontwikkeling en Swahili urbanism. Voor de Nederlandse lezer laat het vooral zien hoe je materieel en immaterieel erfgoed kan integreren in stedelijke planning.
Gerben doet onderzoek naar het gebruik van de openbare ruimte, waaronder de manier waarop kinderen deze gebruiken en ervaren. Dit doet hij bij het lectoraat 'Gezonde leefstijl in een stimulerende omgeving' van De Haagse Hogeschool.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als coördinator van Platform Stad en Wijk en als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk, en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij meerdere jaren de rubrieken 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineerde.
0 reacties