Een gezonde leefomgeving bereiken en in stand houden. Dat is een van de doelen van de Omgevingswet. Hoe dat in het omgevingsbeleid vorm moet krijgen, is voor veel overheden nog onduidelijk. Dit advies biedt hiervoor handreikingen. Volgens de raad kunnen overheden meer gezondheidswinst boeken als ze niet alleen inzetten op bescherming (afwezigheid van ziekten: het klassiek milieubeleid), maar ook op bevordering van gezondheid via verbetering van de leefomgeving. Deze leefomgeving moet ertoe uitnodigen dat mensen meer bewegen, minder stress ervaren, elkaar kunnen ontmoeten en kunnen participeren in de maatschappij. Denk aan het stimuleren van beweging via netwerken van fiets- en wandelpaden en groene verbindingen naar buiten de stad; de straat als shared space; de beweeglogica in gebouwen; rook- en autovrije scholen; en de overstap naar elektrisch rijden voor bezorgdiensten of busvervoer ten behoeve van de luchtkwaliteit. Maar ook transitieopgaven zoals klimaatadaptatie, energietransitie en verstedelijking kunnen bijdragen aan gezondheidswinst. Naast een advies worden ook de achterliggende analyses en ontwerpstudies besproken, met onder andere voorbeelden uit Barcelona, Eindhoven, New York, Rotterdam en Zwolle.
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties