Om natuur en natuurlijke processen te beschermen en te versterken, dienen ze te worden geïntegreerd in de ruimtelijke ordening en territoriale ontwikkelingen. Op deze manier kan in zowel landelijke als stedelijke omgevingen een gepland netwerk ontstaan van aaneengesloten natuurlijke en semi-natuurlijke gebieden die een belangrijke bijdrage leveren aan ons ecosysteem in de vorm van schone lucht, vers water en klimaatadaptatie. Dat is de filosofie achter wat binnen de landschapsplanning ‘groene infrastructuur’ wordt genoemd. In tegenstelling tot de ‘grijze’ (door de mens gemaakte) infrastructuurbenaderingen bevordert de groene variant multifunctionaliteit. Wat betekent dat hetzelfde land verschillende functies kan vervullen en meerdere voordelen kan bieden. Het moedigt aan om onze beperkte ruimte op een coherente, slimme en geïntegreerde manier te gebruiken. Dit boek onderzoekt verschillende interpretaties van deze aanpak en geeft daarmee een overzicht van de huidige discussies in wetenschap, beleid en praktijk. De centrale boodschap is gericht op het bevorderen van een multifunctionele natuur in stedelijke landschappen, die een positieve bijdrage levert aan het welzijn van mensen, de economie en het milieu.
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties