Europa kent een grote verscheidenheid aan landschappen en culturen. Van imponerende hooggebergten tot eindeloze laagvlakten, van delta’s en kustgebieden tot afgelegen eilanden. Binnen honderd kilometer wisselen drukke wereldsteden met ontvolkte randgebieden, en welvarende regio’s met verarmde industriegebieden. Op 4 miljoen vierkante kilometer wonen in de Europese Unie 500 miljoen mensen. Weinigen voelen zich in de eerste plaats Europeaan, de nationale en regionale hartstochten zijn sterk. Binnen de Europese Unie wordt over veel onderwerpen zeer verschillend gedacht. Echter, ondanks en dankzij de verscheidenheid is de betrokkenheid tussen gebieden en tussen mensen gegroeid. Steden zijn verbonden in Europese en mondiale netwerken. Als communautair samenwerkingsverband subsidieert de Europese Unie infrastructurele netwerken, stimuleert economische ontwikkeling in achtergebleven regio’s en ontwikkelt natuur- en milieubeleid. Velen maken gebruik van het vrije personenverkeer binnen de EU voor werk, onderzoek of studie. En meer dan ooit zijn historische steden de bestemming geworden van citytrips. Dit boek biedt een gedegen geografische inleiding tot Europa en de Europese Unie. Voorbeelden, kaarten, figuren en foto’s verduidelijken de historische, economische en politiek-bestuurlijke hoofdlijnen.
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties