Hoeveel ruimte vraagt het duurzaam opwekken van onze energie? Wat betekent dat voor onze steden en ons landschap op het gebied van (her)inrichting en aangepast bodemgebruik? Wat zijn bijvoorbeeld de ruimtelijke consequenties als we dertig procent energie willen besparen in de gebouwde omgeving? Deze en andere vragen worden in deze verkenning nader uitgewerkt. Daarbij is men uitgegaan van twee principiële keuzes: zo min mogelijke ruimtelijke impact op land en een zo goed mogelijke combinatie van energie- met andere opgaven. Het resultaat is dat voor het eerst de ruimtelijke impact van de energietransitie in beeld is gebracht. Dat levert kaarten op van Nederland met inzicht in (potentiële) locaties voor geothermie, koolstofdioxide opslag, mestvergisting, omgevingswarmte, windenergie, zonne-energie en restwarmtebronnen. Daarnaast wordt via een essay en ontwerpend onderzoek inzicht gegeven in de ruimtelijke kansen en overwegingen bij het opwekken van nieuwe energiebronnen en worden diverse besparingsmogelijkheden besproken (in de fossiele opwekkingsketen wordt van alle opgewekte energie slechts 12-20% in zinvolle arbeid omgezet!). Tezamen zorgt dit voor een landelijk overzicht en een to-do-lijst richting 2050.
De publicatie is ook gratis te downloaden via de website van Vereniging Deltametropool en de vervolgstudie op de website van NRG lab.
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties