Uitzicht op beton, uitdijende voorsteden, mensen die steeds dichter op elkaar wonen: nooit eerder hadden we meer behoefte aan groen in de stad. Veel steden hebben gelukkig een of meerdere stadsparken, een paar gebouwen met verticale begroeiing of daktuinen. Dit is echter volgens de auteurs het minste wat je kan doen. In dit boek staan daarom honderd projecten van over de hele wereld die laten zien hoe we steden meer kunnen vergroenen. Sommige van deze projecten zijn al helemaal aangelegd, andere nog onder constructie. Daarnaast bevat het bijzondere plannen voor de toekomst. Het boek biedt vooral inspiratie voor de toepassing van flora en fauna op nieuwe en aanpassing van al bestaande gebouwen. Zo bestaan kantoren die stedelijke boerderijen herbergen waar de CO2-uitstoot van mensen omgezet wordt in zuurstof geproduceerd door planten. Ook geeft het boek aandacht voor lichtgewicht systemen om planten op verticale oppervlaktes te laten groeien en voor ‘boomhuizen’ ter grootte van een heel stadsblok. Op deze manier belicht De groene stad de steeds inventievere ideeën van architecten en designers om de natuur in ons stadsleven een grotere rol te geven. Zie ook www.degroenestad.nl
Sinds 2017 werkt hij enkele dagen per week als coördinator van het Platform Stad en Wijk. Een samenwerkingsverband van lectoraten van diverse hogescholen die zich door middel van praktijkgericht onderzoek bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk.
Daarnaast werkt hij enkele dagen per week als kennismakelaar in Delft voor de gemeente, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft. Daar coördineert hij onder andere het opzetten en begeleiden van praktijkgericht onderzoek door studenten. Veelal in samenwerking met maatschappelijke partijen én wijkbewoners. Om zo onderzoek, beleid, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden en meer gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.
Tevens doet hij onderzoek naar de openbare ruimte en dan met name naar de manier waarop kinderen deze ruimte gebruiken om buiten te spelen.
In het verleden was hij werkzaam als onderzoeker bij Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft), als adviseur bij KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, als sociaal projectleider in de Haagse Schilderswijk en als senior beleidsmedewerker en teamleider bij woningcorporatie Haag Wonen.
In zijn vrije tijd schrijft hij in diverse media en op zijn blog Stadslente over de relatie tussen de geplande en geleefde stad. Met daarbij speciale aandacht voor de manier waarop mensen de openbare ruimte gebruiken. Ook is hij redacteur bij Rooilijn waar hij de rubriek 'recensies en signalementen' en 'columns' coördineert.
0 reacties