De Omgevingswet biedt gemeenten nieuwe mogelijkheden om ruimtelijke ambities integraal te benaderen en samenwerking tussen partijen te stimuleren. Doel van de wet, die op 1 januari 2018 in werking treedt, is vereenvoudiging van de lokale besluitvorming en het bieden van de de mogelijkheid van integrale gebiedsontwikkeling. Dit vergt wel een goede voorbereiding door gemeenten. Enerzijds dienen gemeenten hun eigen ambities en prioriteiten in ruimtelijk beleid scherp te krijgen. Anderzijds is het essentieel dat gemeenten zich voorbereiden op een nieuwe externe rol als procesregisseur waarmee initiatieven van publieke- en private partijen optimaal afgestemd worden.
De Omgevingswet biedt in het bijzonder kansen voor de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in de gebouwde omgeving. Er gebeurt veel in gemeenten op het gebied van duurzame energievoorziening en dat is positief. Lokale ontwikkelingen dragen immers bij aan de energietransitie. Echter, het totaaloverzicht aan initiatieven ontbreekt waardoor een integrale gebiedsgerichte aanpak uitblijft. Om misinvesteringen te voorkomen en duurzame initiatieven op een intelligente manier op het energienet aan te sluiten moet de gemeente de regie nemen. Dat kan met de nieuwe Omgevingswet uitstekend. Het instrumentarium van de Omgevingswet, onder andere het lokale omgevingsplan, biedt gemeenten de mogelijkheid om op een integrale manier naar de energievoorziening te kijken en beter in te spelen op lokale ontwikkelingen rond zonne-, wind- en warmte-energie.
De Nederlandse energietransitie met zonneweides, windmolenparken en warmtenetten maakt ruimtelijke opgaven ook complexer. In toenemende mate hebben energiemaatregelen gevolgen voor de omgeving. Gemeenten zouden daarom meer moeten nadenken over de vraag hoe zij de energievoorziening in de toekomst ruimtelijk willen inrichten. Zonder voorbereiding op de toepassing van de Omgevingswet komen lokale duurzame energie-initiatieven onvoldoende van de grond en worden ze onvoldoende in gebiedsopgaven geïntegreerd of niet efficiënt op het energienet aangesloten.
De centrale instrumenten in de nieuwe Omgevingswet, in het bijzonder de gemeentelijke omgevingsvisie in combinatie met het gemeentelijk omgevingsplan, bieden gemeenten de mogelijkheid om hun ambities voor een duurzame energievoorziening lokaal vorm te geven in samenhang met andere gebiedsfuncties. Om deze ambities in de praktijk in goede banen te kunnen leiden doen gemeenten er goed aan om een energieparagraaf in hun omgevingsvisies en –plannen op te nemen. Daarmee kunnen gemeenten door middel van bijvoorbeeld vergunningverlening beter inspelen op lokale ontwikkelingen rond duurzame energieopwekking.
Om de energieparagraaf in de praktijk goed te laten werken moeten gemeenten niet alleen intern integraal samenwerken om hun lokale ambities waar te maken, ook met externe stakeholders zoals energienetbeheerders, woningcorporaties, bouwers en projectontwikkelaars dient samengewerkt te worden om de mogelijkheden van de omgevingswet optimaal in te vullen. Op deze samenwerkingsgerichte manier kunnen bijvoorbeeld energienetbeheerders, ook vanuit het perspectief van de laagst mogelijk maatschappelijke kosten, inbrengen waar zij hun publieke netten op moeten voorbereiden en zo nodig moeten aanpassen. Om deze noodzakelijke samenwerking met stakeholders te optimaliseren is het gewenst dat gemeenten de rol van (proces)regisseur op zich nemen waarbij ook een duidelijke externe communicatie van belang is.
Woodwater Legal verricht hoogwaardige en pragmatische juridische dienstverlening voor zowel bedrijven als overheden, waarbij de focus ligt op de volgende (markt)sectoren:
Energie & Klimaat
Vastgoed & Gebiedsontwikkeling
Milieu & Veiligheid
Woodwater Legal is in 2017 door Durk opgericht. Na afronding van zijn studie rechten heeft hij een ruime werkervaring opgebouwd op het gebied van energierecht (duurzame energie, energie-infrastructuur en marktregulering), omgevingsrecht (milieu, ruimtelijke ordening, natuur en water), 'markt en overheid' (staatssteun, aanbesteding en mededinging), bestuurs(proces)recht en privaatrecht (o.a. contracten). satie.
Meer informatie over de juridische dienstverlening van Woodwater Legal op www.woodwater.nl.
John is lector gebiedsontwikkeling en recht bij Saxion en projectleider van de praktijkgroep Omgevingswet Oost-Nederland.
0 reacties